Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
OBS Magasin
Ons 19 aug 2015 kl 14:03
Unga företagsledare, unga partiledare, unga mediastjärnor - det tycks inte vara erfarenhet som premieras när vi väljer vem vi vill vägledas av eller lyssna på. När Ebba Busch Thor tillträdde som partiledare... för Kristdemokraterna var hon den fjärde partiföreträdaren i svensk politik som var 35 år eller yngre. Ett scenario som hade varit svårt att tänka sig i många andra länder. Var kommer den här ungdomskulten ifrån? Vad har ersatt erfarenhet som viktig egenskap för en ledare? Och vad är det egentligen för magi som ungdomen besitter? Samtal med Jannicke Andersson, åldersforskare vid Lunds Universitet och Ludvig Rassmusson, journalist och författare som en gång myntade begreppet 40-talisterna. Och Hollywood tycks ha en ny kärleksaffär med den åldrade publiken - i alla fall enligt en rad artiklar om äldre kvinnliga skådespelares uppsving i karriären. Men hur väl stämmer den bilden egentligen? Filmforskaren Janet McCabe vid London University ser hur ungdomens diskurs håller äldre skådesp
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".