Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Om 36 000-åriga målningar i Chauvetgrottan
Fre 21 aug 2015 kl 12:09
Konsten har en lång förhistoria. Europas äldsta är 36 000 år och finns i Chauvetgrottan i Frankrike, där mer än 1 000 målningar fyller den. Vi vet när och hur den dekorerades, men inte varför.

Den 28 december 1994 hissade sig tre speleologer ner genom ett metersbrett hål i en brant kalkstensklippa i Ardeche.

På grottans botten - i skenet av fladdrande pannlampor - upptäckte de en 240 meter djup grotta med målningar av enastående kvalitet. Mer än tusen avbildningar av grottbjörnar, mammutar, grottlejon, hästar och renar.

En expert inkallades - Jean Clottes - som fastslog att fyndet var av historisk betydelse. Han klassade målningarna som lika värdefulla som de i Altamira i Spanien och Lascaux i Frankrike. Grottan döptes till Chauvet efter en av upptäckarna. Målningarna var 36 000 år gamla.

Chauvet stängdes omedelbart för allmänheten för att de inte skulle påverkas av de föroreningar som turism skulle medföra. Våren 2015, efter flera års arbete och till en kostnad av 50 miljoner euro, öppnades i Vallon Pont d'Arc en grottkopia. Det är den vi besöker innan vi träffar Jean Clottes som lett det nyligen avslutade, tvärvetenskapliga tolvåriga kartläggningsarbetet av Chauvetgrottan.

I programmet medverkar Corali Girodengo, guide i Vallon Pont d´Arc, Jean Clottes, professor i Foix samt Lars Werdelin, förste intendent vid Naturhistoriska riksmuseet.

Följ med på virtuell rundtur i grottan.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".