Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Hundpodden - Vår bästa vän
Orsaker till hundars aggression, del 2 av 2
Mån 27 jul 2015 kl 04:00
I det andra avsnittet fortsätter Etologen Ingrid Tapper att förklara orsaker till hundars aggression och poddens hundpsykolog berättar hur man praktiskt kan hjälpa hunden. Även lyssnarfrågor besvaras...

I del två fortsätter programledarna Maria Hedqvist och Gurgin att djupdyka i orsakerna till hundars aggression som är rädsla, territorium, han- och tikaggressivitet, dominans och sedan om den överdrivna aggressiviteten som kallas för rage.

Kan man kampa med sin hund? Varför blir en understimulerad hund aggressiv? Varför är det aggressivare slagsmål när två tikar slåss?

- Rage är en form av aggression där hunden nästan blir psykotisk. Det är ett riktigt obehagligt beteende. När man ser in i hundens ögon så är dom inte hemma i mössan, de är helt enkelt inte där. Man har försökt använda epilepsimedicin men inte riktigt lyckats med det, man brukar avliva hundar med rage. Detta är ovanligt, säger etologen Ingrid Tapper.

Poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt menar att man måste ha en välfungerande kommunikation med sin hund för att kunna bryta ett hundslagsmål.

- Man måste ha ett ord som man lärt hunden i lugna situationer. Man kan inte hindra slagsmål genom att uttrycka skärpa och stirra in i hundens ögon, då smäller det, säger Eva Bodfäldt.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Hundpodden - Vår bästa vän
Hundpodden - Vår bästa vän
Mån 14 aug kl 04:00(40 min)
Hundpodden - Vår bästa vän
Mån 07 aug kl 04:00(30 min)
Hundpodden - Vår bästa vän
Mån 31 jul kl 04:00(31 min)
Hundpodden - Vår bästa vän
Mån 24 jul kl 04:00(31 min)
Hundpodden - Vår bästa vän
Mån 17 jul kl 04:00(36 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".