Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I fyra program berättar vi om Sveriges finska sidor på fyra platser.
Ett avsnitt från Sverige är finskt
Eskilstuna - sverigefinnarnas huvudstad och arbetskraftsinvandringen
Tor 20 aug 2015 kl 10:35
Heikki Kiviaho var 3 år när familjen flyttade från finska Kinnula till Eskilstuna. Året var 1969. Sirpa Lindelöfs föräldrar arbetade i skift på Bolinder Munktell i Eskilstuna. Hon minns fortfarande de... röda traktorer som tillverkades på fabriken.

Sverige är finskt är ett program om hur Sverige har påverkats av Finland och finländare. Över 700 000 svenskar har finsk bakgrund. I runt 700 år var länderna ett och samma. I första programmet är vi i Eskilstuna - sverigefinnarnas huvudstad - och pratar med arbetskraftsinvandringens döttrar och söner.

Producenten och musikern Heikki Kiviaho som växte upp i Eskilstuna minns frågan han som treåring ställde under resan till Sverige.

– Var är dörren till Sverige, mamma, var går man in i Sverige?

När båten öppnade sitt bogvisir, sa mamman: 

– Där är dörren.

När Sirpa Lindelöf var ett litet skolbarn i början av 60- talet sprang hon ofta hemifrån och ner hit till Bolinder Munktells fabriksgrind. Hon mötte sin pappa när han gick av skiftet vid svarven eller fräsmaskinen.

- På fabriksgolvet pratades det finska överallt. Alla var finnar. Arbetsledarna, de fackliga företrädarna, och man umgicks på fritiden, berättar Sirpa.

Idag jobbar hon som finskspråkig koordinator i Eskilstuna kommun.

Jarmo Lainio, debattör och professor i finska vid Stockholms universitet, har också sina rötter i Eskilstuna. Han beskriver hur samhället fick snabbt hitta på olika lösningar när 80 000 finländare flyttade till Sverige under åren 1969-70. 


Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Sverige är finskt
Sverige är finskt
Tor 10 sep 2015 kl 10:35(25 min)
Sverige är finskt
Tor 03 sep 2015 kl 10:35(25 min)
Sverige är finskt
Tor 27 aug 2015 kl 10:35(25 min)
Sverige är finskt
Tor 20 aug 2015 kl 10:35(25 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".