Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Historia
Historiskt mode synas i sömmarna
Tor 19 maj 2011 kl 13:20
Historiska kläder blir ett allt viktigare ämne för forskare, och på landets muséer avlöser modeutställningarna varandra. Vetenskapsradion Historia uppmärksammar aktuell forskning kring såväl antika togor... som medeltida blygdkapslar. - Under hundratals år var togan ett favoritplagg för män med makt i det antika Rom, berättar Lena Larsson Lovén, antikvetare vid Göteborgs universitet. Men kvinnor fick inte bära plagget, om de inte hade begått äktenskapsbrott, då de kunde iklädas toga som straff. Lika trögrörligt var modet under medeltiden, även om de benvita togorna bytts ut mot färgglada tunikor. - Under stora delar av medeltiden hade män och kvinnor på sig i princip samma sorts kläder, långa kjortlar i grälla färger, berättar historikern Eva Andersson som leder ett forskningsprojekt om hur den medeltida unisexdräkten förvandlades till senare tiders manliga kostymer och kvinnliga klänningar. Programledare är Tobias Svanelid.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia
Möt 1600-talets monsterkramare Tis 14 nov kl 14:03(45 min)

Följ med Tobias Svanelid till 1600-talets monster - till grisar med människohuvud och fruktade sjöodjur. Monster som upplyste mer än de skrämde äldre tiders svenskar, menar forskarna.

När världskriget vände Tis 07 nov kl 14:03(44 min)

Tobias Svanelid diskuterar den ödesdigra hösten 1942, då andra världskriget tog en ny vändning, med militärhistorikerna Lars Ericson Wolke och Thomas Roth.

I oktoberrevolutionens fotspår Tis 31 okt kl 14:03(44 min)

Följ med Tobias Svanelid och historieprofessorn Kristian Gerner till Sankt Petersburg och spåren efter Oktoberrevolutionen för 100 år sedan.

Blåkullas hemligheter grävs ut Tis 24 okt kl 14:03(45 min)

Tobias Svanelid undersöker hur gamla myterna kring Blåkulla egentligen är med arkeologerna som grävt ut Blå Jungfrun. Dessutom om stormaktstidens sårade soldater och Birkas omdebatterade sidenband.

Djungelbokens dolda historia Tis 17 okt kl 14:03(45 min)

Disneys DJungelboken fyller 50 och Vetenskapsradion Historia söker sagans dolda historier. Dessutom beger vi oss till de historiska stadsträdgårdarna och frågar hur man bevarar ett levande kulturarv.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".