Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Musik av Alberto Ginastera och Antonín Dvořák
Lör 22 aug 2015 kl 18:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Hör Alberto Ginasteras mest kända verk, baletten Estancia. Sedan ett av Dvoraks mest älskade verk efter USA-flytten.

Alberto Ginasteras förmodligen mest kända verk är latinamerikanska baletten Estancia. Sviten skapade Ginastera med hjälp av den musik han räddat när danskompaniet som just skulle dansa premiären gick i konkurs. Här varvas innerlig criollomusik med intensiva latinamerikanska folkdanser som malambo.

Brasilianska dirigenten José Maria Florêncios karriär började i Sydamerika och tog honom via USA till Europa. Ända sedan han bosatte sig i Polen 1985 har han varit en drivande kraft i att introducera den europeiska publiken till latinamerikansk klassisk musik.

I juni 1891 blev Antonín Dvorák erbjuden 25 gånger sin dåvarande lön för att åka över till USA och skapa en amerikansk form av klassisk musik. Jeanette Thurber, presidenten för National Conservatory of Music of America, hade fascinerats av hans sätt att väva in den tjeckiska folkmusiktraditionen i sina kompositioner. Ett av de verken som han skrev i USA var stråkkvintett i Ess-dur.

Raphael-ensemblen består av sex stråkmusiker och har specialiserat sig på de ovanliga styckena som skrivits för stråksextetter eller -kvintetter.

1. Alberto Ginastera: Estancia.
Polska radions symfoniorkester.
Dirigent: José Maria Florêncio.
Från polska radion.

2. Antonín Dvořák: Stråkkvintett Ess-dur.
Raphael-ensemblen.
Konsert 1992, Bath.

Programledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.04
    Polska Radions Symfoniorkester. Dirigent: José Maria Florêncio. - Estancia.
    Kompositör: Alberto Ginastera.
  • 18.26
    Raphael-Ensemblen. - StråKkvintett Ess-Dur.
    Kompositör: Antonín Dvoøák.
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Hör Marc-Antoine Charpentiers välkända Te Deum i en konsert från årets tidig musik-festival i Utrecht. Dessutom invigning av orgeln i Hamburgs nya spektakulära konserthus Elbfilharmonin.

P2 Live Lör 09 dec kl 21:00(60 min)

med Tina Ahlin. 1. Claude Debussy: Andra preludieboken (1913). Jean-Yves Thibaudet, piano. Från BBC radio international. 2. Andrea Tarrodi: Serenade in seven colours (2013). Västerås sinfonietta...

Världsdirigenten Gustavo Dudamel kommer till Stockholm och leder Kungliga filharmonikerna i den årliga Nobelkonserten. Det blir Jupitersymfonin av Mozart och Also Sprach Zarathustra av Strauss.

Kullervo är oäktingen som säljs som slav. Han utsätts för all sorts grymhet, fast överlever och hämnas med hjälp av magi – men Kullervo förstör och förgör i stort sett allt han ställs inför...

Följ med på festkonsert från Berwaldhallen när vi firar ett sekel av finländsk självständighet. På scenen bland annat sopranen Karita Mattila, en av Finlands största klassiska stjärnor.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".