Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
När regnskogens folk bryter isoleringen
Mån 24 aug 2015 kl 12:10
I Amazonas regnskog lever tusentals människor helt isolerade från omvärlden. Men allt oftare de senaste åren har de här grupperna tagit kontakt med omvärlden och problem uppstår – för båda sidor.

Det är som en saga, som man inte vågar tro på. Men när nu allt fler bilder av hög kvalitet sprids över världen av isolerade folk som lever i djungeln, blir det som en chock, säger Roxana Arauco, föreståndare för en forskningsstation i Amazonas i Peru.

Bilderna hon syftar på är tagna av turister och lokalbefolkning. Under torrperioden när vattenståndet sjunker och stränder bildas längs floden kan man där stöta på grupper av människor som lever isolerade. De är nakna förutom att männen har ett litet snöre runt midjan som de klämmer fast snoppen under, så att den inte ska hänga och dingla.

Bara i Peru beräknas ett dussintal grupper finnas om sammanlagt 8000 personer som lever helt isolerade från omvärlden.

Exakt hur många de är eller var de är vet vi inte, säger Lucio Menkori Sapapoari, parkväktare i Manus nationalpark. När han och hans kollegor patrullerar i djungeln händer det att de stöter på spår efter djungelfolken.

Djupare kunskaper om deras språk, vilka dr är, eller varför de inte vill ha kontakt saknas ofta. Det som händer nu är att illegal guldutvinning, skogsbruk, kokainodlingar och oljeprospektering ökat konkurrensen om de sista otillgängliga skogsområdena.

Det är troligtvis förklaringen till de allt tätare kontakterna med omvärlden, något som skrämmer exempelvis Juan Kapeshi Carrión, ledare för bosättningen Maizal i Manus nationalpark.

Ökad kontakt innebär stora risker för båda sidor. De fritt levande djungelfolken saknar immunitet mot en rad vanliga sjukdomar. En vanlig förkylning kan döda. För omvärlden kan missförstånd leda till väpnad konflikt. I maj 2015 dödades en 20-årig man efter att ha genomborrats av en pil. Myndigheternas råd är att undvika kontakt.

I programmet medverkar Juan Kapeshi Carrión, president för bosättningen Maizal i Manus nationalpark, Roxana P Arauco, föreståndare för forskningsstationen Cocha Cashu och Lucio Menkori Sapapoari, parkväktare i Manus nationalpark.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

De ryska åren som formade Alfred Nobel Tis 05 dec kl 12:10(19 min)

Det var nära att den store uppfinnaren hade blivit poet i stället för uppfinnare. I 1800-talets Sankt Petersburg fångades den unge Nobel nämligen av romantikens stämningar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".