Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kulturredaktionen lyfter fram verken vi vill minnas ur historien och utnämner moderna klassiker.
Ett avsnitt från Klassikern
Cabaret Voltaire i Zürich
Ons 26 aug 2015 kl 13:20
När första världskriget bröt ut blev Schweiz en fristad för upproriska konstnärer. På en restaurang i Zürich samlades dadaisterna genom Cabaret Voltaire. En plats för uppror och experimentlusta.

Gunnar Bolin och Karsten Thurfjell återvänder till Restaurang Meiereis i Zürich den plats som dadaisterna gjorde till sin.

Första Världskriget pågick i länderna runt om Schweiz. I Zürich samlade Hugo Ball och hans fru Emmy Hennings några konstnärer kring sig för att bryta med gammalmodiga estetiska ideal. Övriga medgrundare var Tristan Tzara, Marcel Janco och Jean Arp. Konsten skulle stå vid sidan av sociala hierarkier.

Cabaret Voltaire blev samlingspunkten för den här konstnärliga explosionen där bullrig musik, diktuppläsning, och bisarra danser ramades in av bilder och kostymer under återkommande soaréer.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Klassikern
"Nicke Lilltroll" av Ragnar Falck Lör 16 dec kl 20:50(9:55 min)

Nicke Lilltroll är ett troll med minst nio liv. Hittills. Ett första liv mellan 1959 och 1965, då han höll till i ett eget radioprogram, och på 80-talet fick han komma tillbaka, i repris den här...

Johnny Hallyday – en fransk rockikon Lör 09 dec kl 20:50(9:55 min)

Nyligen dog den franske rockikonen Johnny Hallyday. Därför återutsänder vi ett program om Hallyday från 2008.

Kulturredaktionen lyfter fram verken vi vill minnas ur historien och utnämner moderna klassiker.

"Affären Danton" och "Mordet på Marat" Lör 25 nov kl 20:50(9:55 min)

Karsten Thurfjell tar sig an två verk ur världsdramatiken som kretsar kring den franska revolutionen:  Stanisława Przybyszewskas Affären Danton och Peter Weiss Mordet på Marat.

"The French Connection" med Gene Hackman Tor 23 nov kl 04:20(10 min)

Maria Edström har sett om en film från 1971. William Friedkin har regisserat, Gene Hackman spelar huvudrollen och Don Ellis har komponerat musiken. En klassiker!.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".