Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Resan in mot det svarta hålet
Tor 27 aug 2015 kl 12:10
Vad händer om man reser in i ett av rymdens svarta hål? Varför kan inte forskarna enas om hur de funkar? I dagarna pågår en konferens om svarta hål i Stockholm, där fysikkändisen Stephen Hawking deltar... Vetandets värld reder ut vad det är för problem forskarna har att lösa.

En punkt i rymden där gravitationen är så stark att ingenting kan ta sig därifrån, inte ens ljus. Det är den gängse bilden av ett svart hål. Men den fungerar inte fullt ut - det visade sig när Stephen Hawking på 1970-talet la fram sin beskrivning av den strålning som måste komma ut från hålen.

– Enligt Hawking skulle de svarta hålen vara den perfekta dokumentförstöraren. Ingen information bevaras. Men att information förstörs är omöjligt enligt kvantmekaniken, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala Universitet.

Han är en av dem som i veckan försöker lösa den här så kallade informationsparadoxen tillsammans med Stephen Hawking.

Mötesdeltagarna i Stockholm kommer att lägga fram sina slutsatser på lördag. Men de lär då inte ha enats om en lösning på de svarta hålens informationsparadox, konstaterar Bengt Gustafsson, professor emeritus i teoretisk astrofysik:

–  Jag tror att det behövs betydligt längre tid för det och det behövs kritisk granskning av de olika förslagen och jämförelse mellan dem innan man får en sammanhängande bild, säger han.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".