Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Resan in mot det svarta hålet
Tor 27 aug 2015 kl 12:10
Vad händer om man reser in i ett av rymdens svarta hål? Varför kan inte forskarna enas om hur de funkar? I dagarna pågår en konferens om svarta hål i Stockholm, där fysikkändisen Stephen Hawking deltar... Vetandets värld reder ut vad det är för problem forskarna har att lösa.

En punkt i rymden där gravitationen är så stark att ingenting kan ta sig därifrån, inte ens ljus. Det är den gängse bilden av ett svart hål. Men den fungerar inte fullt ut - det visade sig när Stephen Hawking på 1970-talet la fram sin beskrivning av den strålning som måste komma ut från hålen.

– Enligt Hawking skulle de svarta hålen vara den perfekta dokumentförstöraren. Ingen information bevaras. Men att information förstörs är omöjligt enligt kvantmekaniken, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala Universitet.

Han är en av dem som i veckan försöker lösa den här så kallade informationsparadoxen tillsammans med Stephen Hawking.

Mötesdeltagarna i Stockholm kommer att lägga fram sina slutsatser på lördag. Men de lär då inte ha enats om en lösning på de svarta hålens informationsparadox, konstaterar Bengt Gustafsson, professor emeritus i teoretisk astrofysik:

–  Jag tror att det behövs betydligt längre tid för det och det behövs kritisk granskning av de olika förslagen och jämförelse mellan dem innan man får en sammanhängande bild, säger han.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".