Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Rensa, röja och slänga bort – är färre ägodelar den nya statusmarkören?
Fre 28 aug 2015 kl 10:03
Att städa, i bemärkelsen rensa, röja och slänga bort grejer för att på så vis städa upp sitt liv, är en företeelse som får alltfler anhängare.

En av dem som har satt fart på – och fått förkroppsliga – denna (världsomspännande) rörelse heter Marie Kondo, vars bok "Konsten att städa (förenkla ditt liv med ett organiserat hem)" har blivit en miljonsäljare. Med sina råd om hur man städar upp i hem fyllda av alldeles för mycket saker, inte minst kläder, har hon kommit att bli en sorts blandning av gammaldags guru och modern superstjärna, "The Beyoncé of Organization" har hon kallats. Hennes grundtips? Att ta upp ett föremål, hålla i det i handen, känna efter och ställa sig frågan: "gör den mig glad?" Är svaret "nej" finns bara en sak att göra – släng det.

I veckans program berättar vi mer om Marie Kondos metod och tankar om varför vi samlar på oss grejer, och har så svårt att göra oss av med dem. Även om man inte praktiserar just Marie Kondos städfilosofi, men ändå känner sig manad att skapa ordning och reda bland sina tillhörigheter så har hon en poäng med att det finns ett bra ställe att börja på - garderoben. Vi har vi talat med Jenny Ragnwaldh, garderobsorganisatör, om hur man rensar upp bland sina plagg.

Alla kläder går emellertid inte att sälja vidare, några måste slängas – eller återvinnas. Men det är kanske inte lika lätt som det låter. Mer om det berättar Henrik Norlin på det svenska företaget Re:newcell. Vi har även träffat två företag som har återanvändande som koncept - ett som låter människor abonnera på kläder, och ett annat som hämtar upp gamla prylar i en påse och säljer på nätet.

Veckans gäst är Cilla Ramnek, konstnär, stylist och "kreativ städare".

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil
Stil
Stil
Fre 15 sep kl 10:03(51 min)
Stil
Fre 08 sep kl 10:03(54 min)
Stil
Fre 01 sep kl 10:03(54 min)
Stil
Fre 25 aug kl 10:03(54 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".