Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Vad hotar svenska räkan?
Fre 28 aug 2015 kl 12:10
I dagens Vetandets värld ska vi försöka ta reda på hur framtiden egentligen ter sig för den svenska västkusträkan. Kan vi med gott samvete kan äta svenskfångad räka framöver?

Nordhavsräkan, eller västkusträkan som den också kallas här i Sverige, har på senare år fått både rött ljus av Världsnaturfonden och alldeles nyligen blivit rödlistad av Artdatabanken. För omkring tio år sedan började räkorna minska kraftigt i antal, men på senare år har räkorna blivit allt fler igen.

Så frågan är då vad det är som hotar räkan idag? Är det överfiske eller naturliga förändringar i vattnet? Eller finns det så gott om räka att det inte är någon fara?

I programmet medverkar Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor vid Världsnaturfonden, Bengt Kåmark/Havs- och vattenmyndigheten, Mats Ulmestrand, forskare Havsfiskelaboratoriet och representant vid internationella havsforskningsrådet ICES, Matz Berggren, forskare i marinbiologi vid Lovéncentret Kristineberg (Göteborgs universitet) och sitter med i Artdatabankens expertgrupp samt Charles Olsson, räkfiskare Grebbestad.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".