Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Vad hotar svenska räkan?
Fre 28 aug 2015 kl 12:10
I dagens Vetandets värld ska vi försöka ta reda på hur framtiden egentligen ter sig för den svenska västkusträkan. Kan vi med gott samvete kan äta svenskfångad räka framöver?

Nordhavsräkan, eller västkusträkan som den också kallas här i Sverige, har på senare år fått både rött ljus av Världsnaturfonden och alldeles nyligen blivit rödlistad av Artdatabanken. För omkring tio år sedan började räkorna minska kraftigt i antal, men på senare år har räkorna blivit allt fler igen.

Så frågan är då vad det är som hotar räkan idag? Är det överfiske eller naturliga förändringar i vattnet? Eller finns det så gott om räka att det inte är någon fara?

I programmet medverkar Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor vid Världsnaturfonden, Bengt Kåmark/Havs- och vattenmyndigheten, Mats Ulmestrand, forskare Havsfiskelaboratoriet och representant vid internationella havsforskningsrådet ICES, Matz Berggren, forskare i marinbiologi vid Lovéncentret Kristineberg (Göteborgs universitet) och sitter med i Artdatabankens expertgrupp samt Charles Olsson, räkfiskare Grebbestad.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 11 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".