Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Svarta hål, räkor och föräldrahjärnor
Fre 28 aug 2015 kl 13:20
Rymdfysikens superstjärna Stephen Hawking är i Stockholm i veckan och vi har varit på hans föreläsning. Men hur viktig är han egentligen som vetenskapsman? I veckan har också världsvattenveckan hållits... för 25:e gången, och vi hör om möjligheterna att göra dricksvatten direkt av avloppsvatten. Räkan är rödlistad av Artdatabanken men varför då egentligen? Enligt många finns det gott om räkor i våra vatten. Lena har varit på konferens om hur våra hjärnor påverkas av att vi blir föräldrar, och får höra att föräldraskapet får pappors hjärnor att byggas på samma sätt som mammornas. Och en lyssnarfråga får svar om varifrån den energi kommer som driver tidvattnet, och vart den energin tar vägen.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

De kallas för fjärilsbarn, barn med sjukdomen Epidermolysis bullosa med hud så tunn och känslig att den för tankarna till fjärilsvingar. Nu väcker genterapi hopp om ett bättre liv för barnen.

Rymden visar dold sal i solgudens palats Fre 03 nov kl 14:03(45 min)

Många gåtor omger Egyptens pyramider, och nu har avancerad partikelfysik bidragit till att skapa ännu en. Varför har den mest kända, Cheopspyramiden, ett stort och tidigare okänt hålrum?

Me too i forskningsvärlden Fre 27 okt kl 14:03(45 min)

Blivande kvinnliga läkare som besöker kirurgkliniken blir så avskräckta av machojargongen där att de väljer andra inriktningar, visar en ny avhandling.

Reaktionen på blodlukt visar vilka djur som är rovdjur och vilka som är bytesdjur. Men i vilken grupp hamnar vi människor egentligen? Ny forskning ger svaret.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".