Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Spänd väntan på björn och en underjordisk svampresa
Lör 29 aug 2015 kl 06:10
Den här veckan hittar vi vår fältreporter i Tjäderleksmossens naturreservat öster om Uppsala. I den blockiga skogen trotsar svamparna den senaste torrperioden. Spindelskivlingar, fårtickor och fjälliga... taggsvampar visar stolt upp sina fruktkroppar, men vi är lika intresserade av det som finns därunder, av själva svampen och dess samarbete med träden. Och av vad det betyder för svampen när alla träden försvinner vid en kalavverkning. Forskarna Anders Dahlberg och Kerstin Varenius tar oss med på en underjordisk skogsresa. Och i skogarna i Gästrikland möter vi naturguiden och fotografen Sara Wennerqvist i förhoppningen om att komma nära en björn. I veckans kråkvinkel, signerad Tina-Marie Qwiberg, skönjer vi konturerna av de grå, vardagliga fåglarna som blir kvar när de äventyrliga flyttfåglarna lämnat landet. Programledare är Joacim Lindwall.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.10
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon
Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter Lör 11 nov kl 06:10(96 min)

Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Vi följer med inventeraren Anders Gunnarsson för att få koll på lodjur. Och så åker vi till en skog i Dalarna där det undersöks hur olika sorts skogsbruk påverkar naturen.Programledare: Mats Ottosson.

Vi sänder från dovhjortens parningslek och möter också kronhjorten. Dessutom åker vi till den mytomspunna ön Blå jungfrun där man numera får övernatta. Programledare är Mats Ottosson.

Vi sänder från ett gömsle i Västerbotten där vi hoppas på kungsörn. Och så möter vi Sven Olof Ulefors som upptäckt flera hundra nya arter av puckelflugor. Programledare är Joacim Lindwall.

Fler än fåglar flyttar Lör 14 okt kl 06:10(96 min)

Varför flyttar djur och hur hittar de? I en temasändning möter vi flyttfåglar på Ölands södra udde, flyttfjärilar i Taiwan och långsimmande valar och laxar. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".