Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sända 2012. Kulturhändelser i det stora och det lilla
Ett avsnitt från P4 Kultur
Berättelsen om mig
Sön 15 maj 2011 kl 09:00
Berättelsen om mig börjar oftast långt innan man själv har sagt sitt första ord. Med en bok innehållande fotavtryck, födelsevikt och andra data från livets allra tidigaste dagar. Går ofta vidare till boken... Mina kompisar eller en dagbok med en gullig framsida och ett hänglås format som ett hjärta. Berättelsen om mig hoppar mellan sommarlovsuppsatser i skolan och vykort, filmsnuttar i mobilen, post it-lappar och kärleksbrev. Men när det är dags att summera, att se tillbaka och sammanfatta, vad får då vara med?

Modiga män och kvinnor, som Sven Lindqvist och Barbro "Bang" Alving har publicerat sina dagböcker från ungdomen, texter som nog fått många läsare att också rodna generat och plocka med skämskudden i läsfåtöljen. Andra har använt sina memoarer för att söka upprättelse, förklara och lägga till rätta.

Det finns många sätt att formulera berättelsen om mig. Åsa Moberg är aktuell med boken Kärleken i Julia Anderssons liv. En bok som hon i skrivandets stund tänkte skulle publiceras som om den handlade om någon annan än henne själv. Året var 1973 och på listan låg Sången han sjöng var min egen med Lill Lindfors, vecka efter vecka. Nu nästan 40 år senare, när boken till slut nått läsarna, erkänner hon att Julia är Åsa och att älskaren i boken är Harry Schein. I veckans P4 Kultur träffar Malin Sandberg Åsa Moberg och de talar om boken som skildrar 70-talets Sverige.

En självbiografi med stor sprängkraft som slog ner som en bomb i Sverige härom veckan var Patrik Sjöbergs Det du inte såg. Den egna berättelsen som han burit inom sig sedan han var ung har skapat en debatt om hur barn ska kunna skyddas från sexuella övergrepp.

Författaren Elsie Johansson fyllde 80 år den första maj och släppte i och med det diktsamlingen Då nu är jag, ett personligt urval ur tidigare samlingar men även nyskrivna dikter och korta prosastycken finns med. Och det är också ett sätt att sammanfatta ett berättarjag.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P4 Kultur
P4 Kultur
Sön 10 jun 2012 kl 08:05(20 min)
P4 Kultur
Ons 06 jun 2012 kl 10:03(43 min)
P4 Kultur
Sön 03 jun 2012 kl 08:05(17 min)
P4 Kultur
Sön 27 maj 2012 kl 08:05(19 min)
P4 Kultur
Sön 20 maj 2012 kl 08:05(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".