Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Fler konflikter att vänta när islamister kan agera friare
Fre 13 maj 2011 kl 14:03
Förra helgen dog 13 personer i sammandrabbningar mellan kopter (kristna) och muslimer i en fattig stadsdel i Kairo. Detta är inte första gången våldsamheter äger rum med dödlig utgång. Tyvärr inte heller... den sista, kommenterar den landsflyktige egyptiske människorrättskämpen Majed El Shafie, som 18 år gammal konverterade till kristendomen. Han fängslades, torterades och dömdes till döden, men lyckades fly och verkar nu från Kanada.

Trots samexistens sedan 600-talet, varför är det sådana spänningar mellan kristna och muslimer? En orsak är att islamister efter revolutionen har fått friare spelrum. Tidigare höll regimen dem under strikt bevakning. Hur skiljer sig de mänskliga rättigheterna för grupperna? Vad kan förväntas efter valet av nytt parlament? Förutom Majed El Shafie medverkar professorn och Egyptenkännaren Samuel Rubenson.   

Vad kännetecknar Svenska kyrkans teologi? Enligt Christina Grenholm, Svenska kyrkans chefsteolog, är teologin levande, inte oföränderlig. Därför kan synen på arvssynd och samkönade äktenskap förändras över tiden. Och de eviga frågorna är eviga, inte därför de saknar svar, utan för att de måste ställas och besvaras hela tiden, säger hon. I dagarna har hon kommit ut med boken Levande teologi. Hör henne i ett samtal om dagens teologi, som hon gärna kallar "Gudsprat".

Utrikeskrönikan kommer från radions ekonomikorrespondent Staffan Sonning, som just nu befinner sig i Japan.

I Uganda är lagförslaget om ett totalförbud för homosexualitet återigen på väg in i parlamentet. Trots internationella protester har lagen ett starkt folkligt och religiöst stöd menar Sverker Finnström, socialantrpolog med inriktning på Uganda.

Förföljelserna av homosexuella i Uganda har pågått i flera år. I december 2009 fick Människor och tro en intervju med HBT aktivisten David Kato som senare mördades.

Vilka band finns det mellan högerextrema rörelser i Europa och Tea Party-rörelsen i USA? I helgen samlades en rad högerpopulistiska grupper i Köln i Tyskland. I tåget genom staden utmärkte sig det belgiska partiet Vlaams Belangs representanter genom att vara kraftigt berusade. En israelisk delegation skulle medverka men stannade hemma.  Däremot dök en radikal företrädare för USA:s Tea Party-rörelse upp och predikade motstånd mot islam. Christoph Andersson analyserar utvecklingen bland Europas högerextremister.   

Kristen och köttätare? En majoritet av Sveriges befolkning äter kött. Samtidigt väcks frågor kring konsumtionen: behöver vi äta så mycket? Hur påverkar det miljön? Hur har djuren det i köttindustrin? Inom Svenska kyrkan har fler och fler röster börjat efterlysa en diskussion kring frågan. Författaren Pelle Strindlund, journalisten Siewert Öholm och prästen Annika Borg ger sin syn på kärleksbudskapet, köttätande och vad det innebär att människan ska råda över skapelsen.

Programledare: Tithi Hahn tithi.hahn@sr.se

Producent: Sören Wibeck soren.wibeckl@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro
Människor och tro
Tor 21 sep kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 14 sep kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 07 sep kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 31 aug kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 24 aug kl 14:03(44 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".