Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dokumentärer med fokus på människor bakom musiken.
Ett avsnitt från P2 Dokumentär
Vilda upptäcktsresor - Radiosymfonikernas historia del 3
Sön 30 aug 2015 kl 14:00
”Om man håller på med liveframträdanden måste man kunna ta risker, fatta djärva beslut, och då måste man också ha en orädd orkester” sa Esa-Pekka Salonen i SvD 1995.

"Orkestern har följt mig på ganska vilda upptäcktsresor. Det är jag evigt tacksam för. Ibland visste jag inte riktigt var stigen låg men att spela med säkra kort är ointressant"

Den unge Esa-Pekka Salonen övertygade hela musikvärlden med sin musikalitet och energi, men det var Sveriges Radios Symfoniorkester som lyckades knyta honom till sig som chefdirigent, och han är fortfarande en viktig kraft i Berwaldhallen som konstnärlig ledare för den framgångsrika Östersjöfestivalen.

Sven Åke Landström berättar om svårigheterna att fylla tomrummet efter Salonen och hur 100-mannaorkestern blir en orkester med nästan lika många kvinnliga musiker som manliga. En av dem är Malin Broman, förste konsertmästare sedan 2008, som med sitt bländande musicerande och sin generositet skapar ett livfullt samarbete på podiet. En värdig efterträdare till Bernt Lysell som under flera decennier berikat orkestern med sitt glänsande spel och sin intagande personlighet.

Det tredje och sista programmet om Sveriges Radios Symfoniorkester slutar med ytterligare ett chefdirigentskap, den unge brittiske dirigenten Daniel Harding som nu är på god väg att lyfta orkestern till nya konstnärliga höjder.

Drömmen om 100-mannaorkestern del 3
- En P2 Dokumentärserie av Boel Adler (omgjord repris från 2011)

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.04
  Eva Dahlgren, Anders Hillborg, Kungl Filharmoniska Orkestern (Stockholm), Sveriges Radios Symfoniorkester (Stockholm), Stockholms Kammarbrass, Stockholms Nya Kammarorkester, André Ferrari, Margareta F - Stenmannen
  Album: Jag Vill Se Min Älskade Komma Från Det Vilda
  Kompositör: Eva Dahlgren, Anders Hillborg
  Bolag: RECORD STATION
 • 14.21
  Sveriges Radios Symfoniorkester/Harding, Daniel - Excelsior (Op 13)
  Album: P2 Live Klassiskt
  Kompositör: Stenhammar, Wilhelm
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P2 Dokumentär

En lärare dömdes för våldtäkt, flera andra anmäldes för sexuella trakasserier. En del av lösningen blev att den nya skolbyggnaden konstruerades helt i glas, för att få insyn i undervisningsrummen.

Den stora Sverigeresan Lör 16 dec kl 12:03(57 min)

Höör, Sunne, Skattungbyn, Tobo, Järvsö, Piteå och Jokkmokk är några svenska orter med direkta kopplingar till olika musikaliska företeelser, och dit åker vi i denna P2 Dokumentär.

Karin Rehnqvists mäktiga rop Sön 10 dec kl 14:00(57 min)

Karin Rehnqvist är en av Sveriges främsta tonsättare och Sveriges första kvinnliga professor i komposition. I det här programmet får vi höra om den centrala roll som rösten har i hennes komponerande.

Käbi, Ingmar och jag Lör 09 dec kl 12:03(57 min)

Den estländske tonsättaren Jüri Reinvere berättar om sina mentorer Käbi Laretei och Ingmar Bergman och hur Sofi Oksanen skrev sin bok "Utrensning" i hans kök, den som Reinvere senare gjorde opera av.

Finsk musik i 60-talets fred Sön 03 dec kl 14:00(57 min)

Den finska progressiva Sångrörelsen var agendasättande inom finsk kultur under slutet av 1960-talet och början av 1970- talet, och det är ämnet för denna P2 Dokumentär.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".