Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Genomtänkt och begåvad radio med intressanta människor som roar och berör.
Ett avsnitt från Sommar & Vinter i P1
Richard Holmgren 2001
Mån 23 jul 2001 kl 13:05
ARKEOLOG. – Jag vill dela med mig av annorlunda fältarkeologiska upptäckter och egna erfarenheter från t ex utgrävningarna i bibelns Sodom och Gomorra vid Döda havet - om hur biblisk arkeologi tidigare... färgats av fundamentalistiska strategier och nu kan mötas med andra förståelser.

Det mödosamma arbetet med profeten Aarons gravhelgedom på toppen av ett berg i klippstaden Petra eller Christofer Columbus förlorade skepp.

Att som yngling vara med och öppna en grav från faraonisk tid - att ena dagen stå öga mot öga med en mumie och nästa finna en krukskärva i en leråker på Östgötaslätten. Jag ska tala om arkeologins första stapplande steg, mina första stapplande steg, varför jag gräver och hur man gräver samt varför arkeologer anser att de får störa gravfriden men varför plundrare inte får det. Vad driver människor generellt att söka och hur gestaltar sig dessa ”myter” i dagens samhälle? Jag vill berätta om tiden i Amazonas djungler, att ge sig av och lämna allt till ödet och upptäckterna - kan man hitta försvunna städer och tempel i dag? Pojkdrömmar med upptäcktsresande som förebild, är dessa passé eller kanske till och med kontroversiella inom dagens vetenskap.

Vi tror oss nu känna jordens alla hörn. Var riktar vi nu alltmera våra blickar? Är det ökade intresset för arkeologin en ersättning för den tid då man siktade mot horisonten. Vad driver oss att förstå, veta mer om, eller kanske till och med äga det förflutna?

Om Richard Holmgren

– Jag heter Richard Holmgren, är 33 år och arkeolog. Genom mitt företag, Arkeologisk Dokumentation, arbetar jag för olika utgrävningar bl a i Mellanöstern. Jag ska således tala om det spännande arbetet med upptäckandet av försvunna kulturer, om arkeologerna och de krafter som driver oss som valt arkeologin som yrke eller som specialintresse. Arbetet med att söka det förflutna är en skildring i sig, men månader i tält och sterila öknar ger också tid för begrundan och insikt.

Musiken som spelades i programmet:

Sting ”Mad About You”
THE SOUL CAGES / A & M 396 405-2
Robert Broberg ”Öken”
ROBERT BRO-BERG OCH DALBANA FJÄRDE ÅKET (4) / EMI 7243 823003 2 8
Cat Stevens ”Sitting”
REMEMBER / ISLAND 524 608 2
Ming Tea ”Bbc”
AUSTIN POWERS INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY / HOLLYWOOD RECORDS 162 112-2
Melora Hardin ”Begin The Beguine”
THE ROCKETEER / HOLLYWOOD RECORDS HWD CD 14
Rah Band ”Clouds Across The Moon”
CLOUDS ACROSS THE MOON / RCA PB 40025
Frank Sinatra ”The Lady Is A Tramp”
MY WAY / REPRISE 9362-46710-2
Vangelis ”Conquest Of Paradise”
1492 - CONQUEST OF PARADISE / EAST WEST 4509-91014-2
Uppgift Saknas ”They All Laughed”
WHOLE NINE YARDS (SOUNDTRACK) / VARESE SARABANDE 066114
Sting ”Morning”
IL POSTINO / HOLLYWOOD RECORDS 162 029-2
Dixie 6 ”That’s You Baby”
THE EMINENT FIVE / SVENSK MUSIKPRODUKTION SMP 101
Rebecka Törnqvist ”Nothing Ever”
A NIGHT LIKE THIS / EMI 8277862

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Sommar & Vinter i P1
Stina Ekblad Sön 20 aug kl 13:00(56 min)

SKÅDESPELARE. – Jag kommer att prata om musik och poesi.

Ruben Östlund Lör 19 aug kl 13:00(57 min)

REGISSÖR. – Mitt program kommer att handla om "Rutan" – en symbolladdad plats som skall påminna oss om vår roll som ansvarstagande medmänniskor. När programmet sänds finns det redan tre "rutor" i...

Annakarin Nyberg Fre 18 aug kl 13:00(55 min)

INTERNETFORSKARE, FÖRFATTARE, FÖRELÄSARE. – I mitt Sommarprat kommer jag berätta om viktiga strider i mitt liv. Om kampen mot gubbar som använder härskarteknik och mitt krig mot en cancerknöl.

Tobias Forge Tor 17 aug kl 13:00(60 min)

MUSIKER. – Jag ska prata om min bakgrund och hur det aldrig riktigt blir som man tänkt sig.

Mats Persson Ons 16 aug kl 13:00(62 min)

STATSVETARE. – Jag ska prata om hur det är att gå på glödande kol med Storbritanniens premiärminister och vad som verkligen hände när britterna röstade för Brexit.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".