Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Felix och medicinerna
Mån 31 aug 2015 kl 12:10
Förskrivning av läkemedel mot adhd har ökat kraftigt i Sverige under de senaste tio åren och många tycker de ger snabb hjälp mot adhd-symtomen. Samtidigt finns få studier om långsiktiga effekter av medicineringen... I dagens Vetandets värld får vi följa 14-åriga Felix som har svåra biverkningar, men samtidigt tycker att medicinen hjälper honom att klara skolan mycket bättre. Därför gör vi granskningen av adhd-läkemedelDela med dig av dina egna erfarenheter av adhd-läkemedel på sociala medier #adhdpiller eller mejla oss på vet@sverigesradio.se

14-åriga Felix är inne på sitt fjärde adhd-preparat. Han minns hur han på lågstadiet tappade livsgnistan när han åt ett adhd-läkemedel.

– Saker jag i vanliga fall skulle längta efter, blev ingen längtan, säger Felix.

Nu får han andra problem av medicinen, men fortsätter ändå eftersom skolans krav har ökat på honom. Vad det innebär om man kanske medicinerar under hela sin uppväxt och in i vuxenlivet finns det väldigt lite forskning kring.

– De långsiktiga effekterna har vi fortfarande inte helt klart för oss, säger Bror Jonzon på Läkemedelsverket.

Statens beredning för medicinsk utvärdering och Socialstyrelsen har slagit fast att det inte går att vetenskapligt slå fast nyttan med adhd-läkemedelsbehandling efter sex månader, eftersom det saknas studier.

BUSA, som är det kvalitetsregister där alla som har en adhd-diagnos ska registreras, fungerar dåligt. Hittills finns bara tio procent med där, och det gör det svårt att se vilka effekterna är av adhd-behandlingarna i Sverige.

I programmet medverkar 14-åriga Felix som ätit adhd-läkemedel sedan lågstadiet, Bror Jonzon, ämnesrådesansvarig för farmakoterapi vid Läkemedelsverket, Mikael Själin, terapiområdesansvarig vid läkemedelsbolaget Janssen, Jan-Olov Larsson, docent och barnpsykiatriker i Farsta och registerhållare för BUSA samt Linda Halldner Henriksson, barn- och ungdomspsykiatriker i Danderyd och forskare.

Programmet ingår i en serie som granskar adhd och läkemedelsbehandling. Här kan du läsa varför vi gör granskningen.

Vetandets värld sänds klockan 12.10, men du kan streama programmet redan nu.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Jakten pågår för fullt efter ett klimatsmart drivmedel framtaget ur skogens restprodukter. Flera olika satsningar görs på att utveckla nya metoder att omvandla skogens lignin till bränsle åt våra...

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten?

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".