Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Lilla Kevins hjärta tickar i en annans kropp
Tis 01 sep 2015 kl 11:03
När Kevin Redvik bara var ett halvår gammal dog han i plötslig spädbarnsdöd. Hans föräldrar tog beslutet att donera flera av hans organ. Men hjärtat? Är det ett organ som alla andra?

I Sverige finns ett skriande behov av organ. Omkring 750 personer väntar i detta nu på ett organ. Det kan tyckas självklart att man ska donera om man har möjlighet eftersom organen annars inte kommer till nytta. Men i organen har vi också lagt värden som ställer sig i vägen för det självklara i att ge.

Tanken på att själen bor i hjärtat gjorde det svårt för Johanna och hennes familj att donera hennes pappas organ när han gick bort plötsligt i en hjärnblödning.

Anna Redvik som förlorade sin son Kevin när han bara var sex månader ställdes i en akut situation inför frågan om hon ville donera Kevins organ när hans hjärta fortfarande tickade. 

Sjukhusprästen Daniel Brattgård som mött anhöriga vid akuta dödsfall i 40 års tid har stött på många av de dilemman som uppstår när man plötsligt ska ge bort delar av den man älskat mest. Han sitter med i expertgruppen för den statliga utredning som ska förenkla regelverket för organdonation och som ska presenteras för regeringen den 1 oktober. 

Programmet är gjort av Åsa Karlsson,  asamariakarlsson@hotmail.com

 

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Tendens – kortdokumentärer
Ons 09 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 08 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 07 aug kl 11:03(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Ons 02 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 01 aug kl 11:03(28 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".