Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Oljeövervakning från rymden via Svalbard
Tor 03 sep 2015 kl 12:10
Ju fortare ett oljeutsläpp upptäcks, desto bättre för miljön. Därför är satelliter ett viktigt verktyg i oljeövervakningen av våra hav. Bästa lämpad för att ta emot bilderna från rymden är satellitstationen... på Svalbard.

I Vetandets värd får vi veta varför det är en fördel att vara nära Nordpolen när man kommunicerar med satelliter, och hur man ser skillnad mellan vatten och olja på radarbilder.

I programmet besöker vi Svalsat, världens största satellitstation för satelliter i polär bana, och träffar chefen Ole Petter Storstad.

Vi beger oss också till Tromsö i Nordnorge där vi träffar Marte Indregard, chef för avdelningen energi, miljö och säkerhet på Kongsberg satellite services, och Stian Simonsen som är driftsledare. På Norges arktiska universitet i Tromsö möter vi svenska Malin Johansson, forskare på institutionen för fysik och teknologi på Norges arktiska universitet. Hon arbetar med att förbättra satellitövervakningen av arktiska hav.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".