Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Oljeövervakning från rymden via Svalbard
Tor 03 sep 2015 kl 12:10
Ju fortare ett oljeutsläpp upptäcks, desto bättre för miljön. Därför är satelliter ett viktigt verktyg i oljeövervakningen av våra hav. Bästa lämpad för att ta emot bilderna från rymden är satellitstationen... på Svalbard.

I Vetandets värd får vi veta varför det är en fördel att vara nära Nordpolen när man kommunicerar med satelliter, och hur man ser skillnad mellan vatten och olja på radarbilder.

I programmet besöker vi Svalsat, världens största satellitstation för satelliter i polär bana, och träffar chefen Ole Petter Storstad.

Vi beger oss också till Tromsö i Nordnorge där vi träffar Marte Indregard, chef för avdelningen energi, miljö och säkerhet på Kongsberg satellite services, och Stian Simonsen som är driftsledare. På Norges arktiska universitet i Tromsö möter vi svenska Malin Johansson, forskare på institutionen för fysik och teknologi på Norges arktiska universitet. Hon arbetar med att förbättra satellitövervakningen av arktiska hav.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".