Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sända 2012. Kulturhändelser i det stora och det lilla
Ett avsnitt från P4 Kultur
Skogens rötter sträcker sig djupt
Sön 08 maj 2011 kl 09:00
Man ser inte skogen för alla träd. Känns uttrycket igen? Det är ett slitet ordspråk, så slitet att det kan kännas som en klyscha. Men likväl är det just så; att skogen - den gamla vildvuxna skogen - numera... är svår att finna på grund av alla träd, som står planterade i prydliga rader.

Sammanlagt har genom åren två miljoner barn fostrats av Skogsmulle och vem har inte tagit intryck av John Bauers troll i skogarna som i hundratals år vuxit otämjd och mörk och som ruvar på hemligheter och bortrövade prinsessor? Men trots att Sverige till mer än halva ytan består av skog, är det bara några få procent som är att betrakta som gammal. Att man inte ser skogen för alla träd har fått en mer bokstavlig betydelse än den att ta ett steg tillbaka för att få perspektiv.

Det är det internationella skogsåret i år, och i veckans P4 Kultur beger vi oss till gammelskogen och blir påminda om att våra rötter flätas samman långt nere under mossan och blåbärsriset. Många bär också namnen som berättar om vilken plats skogen egentligen har i vår kultur; alla de som heter Skoog, Eklöf, Häggkvist, Gran, Gren, Björk och Lindh, för att nämna några av de till antalet oräkneliga.

P4 Kulturs reporter Viktor Hariz reste till andra sidan jordklotet - till Puerto Rico. Kanske var det hemlängtan, eller kanske var det när han såg hur hemmablinda puertoricanerna blivit när de satt upp murar för att hindra folk att utnyttja stränderna som han började fundera på vad vi har här hemma som är unikt. Och tanken föll på urskogen och hur lite som finns kvar av den - gammelskogen. Vi får följa med honom på den vindlande resan till tystnaden på Hässningberget, som sedan 2006 är ett naturreservat mellan Klabböle och Skravelsjö, sex kilometer utanför Umeå.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P4 Kultur
Sön 10 jun 2012 kl 08:05(20 min)
Ons 06 jun 2012 kl 10:03(43 min)
Sön 03 jun 2012 kl 08:05(17 min)
Sön 27 maj 2012 kl 08:05(19 min)
Sön 20 maj 2012 kl 08:05(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".