Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sändas 2012. Kulturmagasin med internationell utblick. Programmet rör sig i gränslandet mellan...
Ett avsnitt från Kulturradion: Kosmo
Vitryssland - om subkultur, fria teatern och trafficking.
Lör 07 maj 2011 kl 16:03
Kosmo har reportage från Vitryssland eller Belarus som är den inhemska benämningen på landet.

I huvudstaden Minsk med två miljoner invånare finns det en europeisk urban kultur som många gånger tvingas leva i under jorden. Sedan presidentvalet i december har landets säkerhetstjänst trappat upp förföljelsen av oberoende krafter. Mer än någonsin har saker ställts på sin spets i det vitryska samhället och därför också i kulturlivet. Sveriges Radios korrespondent i forna Sovjetunionen, Fredrik Wadström, har regelbundet besökt Minsk under mer än tio års tid. Hör hans rapport om den oberoende vitryska kulturen i skuggan av de pågående rättegångarna mot oppositionella.


Belarus Free Theatre har blivit något av internationella teatervärldens älsklingar och skyddslingar och det internationella uppbådet av kulturpersonligheter som stödjer dem bara växer: Tom Stoppard är en sorts fadersfigur för dem, Kevin Spacey har gett dem en stående inbjudan till Old Vic i London, Laurie Andersson och Lou Reed stödjer dem. Till det kan man lägga till alla mer eller mindre kända teaterarbetare världen över som upplåter scener, replokaler och ställen att bo på för denna unika teatergrupp som lyckas kombinera en stark och intressant konstnärlig estetik med en uppenbar och plågsamt synlig politisk teater. Den fria teatern från Minsk leds av paret Natalia Koliada och Nikolai Khalezin som sedan i januari befinner sig i exil efter att öppet stött oppositionen i landet. Just nu spelar man tre pjäser i New York och Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin var där i veckan och passade på att se föreställningen Beeing Harold Pinter tala med Natalia Koliada om tillvaron i exil.

Vladimir Nekljajev var den kände poeten som gjorde politisk kometkarriär i Vitryssland under 2010 som ledarfigur för den nystartade rörelsen Tala sanning!. I veckan inleddes rättegången mot Nekljajev för att han uppmanat sina väljare att komma till torget och protestera mot regimen på valnatten. Men själv kom han aldrig dit eftersom han misshandlades svårt på vägen av vad som tycks ha varit ett specialkommando från vitryska säkerhetstjänsten. Senare på valnatten hämtades Nekljajev av okända personer från sin sjukhussäng och först efter en vecka fick hans anhöriga veta att han satt i häkte hos KGB. Under de senaste månaderna har den före detta presidentkandidaten suttit i husarrest och Fredrik Wadström träffade i Minsk hans fru Olga Nekljajeva.

Och Kosmo tar också upp ett av landets och regionens stora problem – trafficking  - något som skildrats både i litteraturen och på bioduken.


Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturradion: Kosmo
Kulturradion: Kosmo
Ons 31 okt 2012 kl 14:03(44 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 23 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 16 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 09 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 02 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".