Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Hur unikt är al-Qaida?
Fre 06 maj 2011 kl 14:03
Vad händer med al-Qaida efter Usama bin Ladins död och vilka religiösa teorier låg bakom hans agerande? Organisationen har länge varit ett sjunkande skepp och nu är kaptenen död, säger den norske terrorexperten... Thomas Hegghammer. De aktiva är möjligen runt 1000 i världen, men antalet sympatisörer är långt fler, säger han.

Människor och tro intervjuar också professor Audrey Cronin vid National War College i Washington som har skrivit boken How Terrorism Ends, där hon sätter in al-Qaida i ett större historiskt perspektiv. Som alla föregångare kommer al-Qaida att upphöra, säger hon.  I reportage av Sören Wibeck ger också islamologen Jan Hjärpe en historisk analys av Al Quidas retorik.

Svensk grundlag ska tillförsäkra var och en rätten att utöva sin religion. Det gäller även om man är frihetsberövad. Genom en överenskommelse mellan Sveriges muslimska råd och kriminalvården ska fängelseimamerna få mer tid att möta intagna muslimer. Men hur ser den andliga vården ut på ett fängelse och vad betyder prästen och imamen för de intagna? Reportage från Österåkeranstalten av frilansjournalisten David Berjlund.

Väcker försoningen mellan Fatah och Hamas förhoppningar om en fredsuppgörelse mellan Isarel -Palestina? Vilka av parterna i uppgörelsen kommer få kompromissa mest, det sekulära fatah eller det religiösa Hamas? Direktrapport från Jerusalem av frilansjournalisten Anneli Rådestad.

"Utmed vägen strömmar vatten från floden Swat genom handgjorda kanaler in i byarna. Skrattande pojkar kastar sig ner i det bruna vattnet; vi reser genom ett landskap helt utan kvinnor. Talibanernas inflytande här blir allt starkare." Så skriver Henrik Chetan Aspengren i boken Pakistan - upprorens land, där vi får följa med på hans resor i landet och möta människor som beskriver ett land i kris, präglat av djupa klasskillnader och korruption. Men det är också historikern Aspengren som berättar om ett land med en levande sufitradition och kolonialismen som förstärkt landets traditionella maktelit.

Hör honom i en längre version av Kvartsamtalet.

Också i Tyskland debatteras den rekordsnabba saligförklaringen av förre påven Johannes Paulus. Kritikerna menar att han blundade för de sexuella övergreppen mot barn i den katolska kyrkan. I Tyskland har många katoliker visat sitt missnöje genom att gå ur kyrkan. Caroline Salzinger, Sveriges Radios Tysklandskorrespondent rapporterar:

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa Furuhagen Vestergren

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro
Människor och tro
Fre 11 aug kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 04 aug kl 15:04(44 min)
Människor och tro
Fre 28 jul kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 21 jul kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 14 jul kl 15:04(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".