Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Hundpodden - Vår bästa vän
Hunden i människans tjänst del 1 - Vårdhunden inom hjärnskaderehab
Mån 10 aug 2015 kl 04:00
Programledarna Maria Hedqvist och Gurgin och poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt möter hundarna och människorna bakom vårdhundsverksamheterna i Sverige i en rad kommande avsnitt!

Mia Boivie, utvecklingsledare inom vårdhundsverksamheten i Uppsala vård och omsorg, berättar om hur hon tillsammans med kollegor la grundstenen vårdhundsverksamheten. Vårdshundsföraren Mia Boivie arbetar idag med rehabilitering för vuxna med förvärvad hjärnskada med hjälp av hunden.

- Vårdhundarna tar vid där vi kommer till korta. Berättar man sina bekymmer för en hund så lyssnar de färdigt och avbryter en inte, menar Mia Boivie.

Therese Samuelsson, arbetsterapeut på Svartbäcksgårdens hjärneskaderehab, som skriver hund på remiss säger att vårdtagare som behöver träna bland annat fysiska och psykiska funktioner gör bättre ifrån sig när de får arbeta med hund.

- Jämför man hund med vanlig sjukgymnastik eller arbetsterapi så ser man att patienterna klarar mycket mer när de har hund eftersom att de motiveras, säger Therese Samuelsson.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Hundpodden - Vår bästa vän
Flyga med hund Mån 14 aug kl 04:00(40 min)

Hur flyger man med en hund? Den frågan svarar en specialist, flygplanslastare, veterinär och hundpsykolog på i säsongsavslutningen av Hundpodden Vår Bästa Vän.

Koppelaggression Mån 07 aug kl 04:00(30 min)

Varför förvandlas den lugna hunden till en skällande tok vid åsynen av en främmande hund? Hundpsykologen förklarar och svarar på lyssnarnas frågor.

Hundens roll i historien är försummad med tanke på hur mycket de betyder för oss människor, menar författaren Mats Carlbom som berättar om de betydelsefulla hundarna som påverkat världshistorien.

Apportträning till vardag och tävling Mån 24 jul kl 04:00(31 min)

Apportering är ett moment som hundägare borde lära sina hundar, menar poddens hundpsykolog. Hur lär man sin hund att på kommando hämta och lämna ett föremål?

Hundar iakttar oss ständigt och räknar med att vi ska avläsa de, men hur bra är hundägare egentligen på att tolka hundarnas signaler som de sänder ut? Etologen Ingrid Tapper förklarar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".