Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Populismen - demokratins utmanare
Mån 02 maj 2011 kl 13:45
OBS startar idag sin nya serie om populismen som demokratins utmanare. I Sverige används begreppet populism oftast som ett skällsord - men är det så att populister undergräver demokratin, eller kan de... tvärtom vitalisera den? OBS betraktar populistiska rörelser över hela världen, och fyller det ganska luddiga begreppet med innebörd.

I det första programmet intervjuar Pernilla Ståhl den brittiske samhällsforskaren Paul Taggart, som för tio år sedan skrev ett av standardverken om populism. Taggart menar att populismen är en märklig ideologi eftersom den hämtar sin näring från ett generellt misstroende mot den etablerade politiken. På så sätt kan den finnas både till vänster och höger på den politiska skalan. Men två saker förenar populisterna: att de vill polarisera det politiska samtalet, och att de drömmer sig tillbaka till ett idealiserat förflutet.

Vad är egentligen populism? Är det bara missnöjet som binder de populistiska partierna samman? Filosofen Lena Halldenius redde ut begreppet populism, i OBS den 14 mars 2011.

BÖCKER

Taggart, Paul: Populism, Open University Press, 2000

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Tor 17 aug kl 13:04(9:40 min)
OBS
Ons 16 aug kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 15 aug kl 13:04(9:00 min)
OBS
Mån 14 aug kl 13:04(8:37 min)
OBS
Tor 10 aug kl 13:04(11 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".