Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sändas 2012. Kulturmagasin med internationell utblick. Programmet rör sig i gränslandet mellan...
Ett avsnitt från Kulturradion: Kosmo
Trotsig text - om Palfest, Hisham Matar och Joe Sacco
Lör 30 apr 2011 kl 16:03
Kosmo har reportage från PALFEST. Sedan 2008 hålls varje år en litteraturfestival på Västbanken, med internationella författare som bjuds in för att hålla litterära workshops - men också för att själva... få pröva på livet som palestinier, som också inkluderar förnedrande behandling i israeliska checkpoints. Kosmo har träffat den libyske författaren Hisham Matar i London. Matars far var en känd dissident som försvann spårlöst på 90-talet, vilket påverkat hans författarskap. Och så har vi pratat med den amerikanska serietecknaren Joe Sacco, Sverigeaktuell med seriealbumet Gaza - fotnoter till ett krig. Programledare Anneli Dufva.

Kosmo har reportage från PALFEST. Sedan 2008 hålls varje år en litteraturfestival på Västbanken, med internationella författare som bjuds in för att hålla litterära workshops - men också för att själva få pröva på livet som palestinier, som också inkluderar förnedrande behandling i israeliska checkpoints. Mårten Arndtzén har varit där och mött bland andra initiativtagaren till festivalen, den egyptiska författaren Ahdaf Soueif och Suad Amiry, arkitekten och författaren till succéboken Sharon och min svärmor.

Den libyske författaren Hisham Matar fick ett stort genomslag med debutromanen Ingen i världen. I den och även i den nya romanen Anatomy of a disappearance finns erfarenheten av att förlora en far närvarande. Hisham Matars egen far var en av de dissidenter som flydde Libyen och bosatte sig i Kairo för att bedriva opposition. Men 1990 blev fadern kidnappad av den libyska regimen och har sedan dess varit försvunnen, en upplevelse som har präglat Hisham Matars författarskap. Kosmos Hedvig Weibull reste till London och träffade Hisham Matar som berättar om hur han följer händelserna i Libyen nära, ständigt med fadern i tankarna.


Och så har Viktor Hariz ringt upp den amerikanske serietecknaren Joe Sacco, Sverigeaktuell med seriealbumet Gaza - fotnoter till ett krig. Joe Sacco menar att serieteckningar är ett subversivt medium som kan smyga sig på en läsare på ett helt eget sätt - få dem att läsa om tunga historiska händelser som de kanske aldrig skulle ta till sig annars.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl

Bonusmaterial från Palfest:

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturradion: Kosmo
Kulturradion: Kosmo
Ons 31 okt 2012 kl 14:03(44 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 23 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 16 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 09 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 02 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".