Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Är journalisterna viktigare än deras artiklar?
Lör 30 apr 2011 kl 16:00
Tar journalisterna för stor plats i dagens medier? Varför dessa jättelika bildbylines, undrar en debattör i Publicerat. Vår medietyckare Johannes Ekman frågar sig om inte det snart är dags att ekonomijournalisterna... gör en första samlad analys av vad den svenska Storean har kostat oss? Det vill säga alla privatiseringarna av den offentliga sektorn. Och på tisdag är det pressfrihetens dag. Men är Sverige längre värt epitetet pressfrihetens högborg?

Är journalisterna viktigare än de artiklar de skriver?

Den uppfattningen kan man lätt få om man bläddrar i några dagstidningarna idag, tycker Per Runesson, själv gammal journalist.

Sämre variant av amerikansk New Journalism?

Runesson har läst ett större antal dagstidningar och finner flera artiklar som mest handlar om skribenten själv.

-En sämre svensk variant av det som kallades New Journalism i USA på 70-talet, undrar han.

Varför aldrig ett samlat grepp om alla utförsäljningar?

Hör också Johannes Ekman (som vi lägger ut bild på här på hemsidan utan att skämmas...), som tycker det är dags att också ekonomijournalisterna börjar ta ett samlat grepp över vad alla privatiseringar har kostat Sverige.

"Privatisering av vinster, förstatligande av förluster"?

En journalistisk analys av de många skandaler som kantat så många av privatiseringarna av den offentliga eller gemensamma sektorn i Sverige.

En samhällsförändring som av en del beskrivits som " privatisering av vinster och förstatligande av förluster..."

ÄR SVERIGE PRESSFRIHETENS HÖGBORG?

Och med tanke på att det är Pressfrihetens dag på tisdag den 3 maj: har journalisten Anwar Hossain i Stockholm någon chans att få stanna kvar i Sverige, trots Migrationsdomstolens beslut om att han ska utvisas?

-En vanlig domstol skulle aldrig anse att de bagateller Anwar gett fel uppgifter om skulle betyda att han inte är trovärdig i sakfrågan, säger hans advokat Simon Andersson, som överklagat fallet till Migrationsöverdomstolen.

Krävs ett principiellt viktigt intresse

Men för att den ska bevilja prövningstillstånd krävs att fallet är av principiellt intresse.

I andra hand vill Andersson att Hossains fall återvisas till Migrationsdomstolen för fortsatt utredning.

Annars kommer Anwar Hossain att utvisas, trots att han riskerar ett dödsstraff i sitt hemland. Frågan är i så fall om Sverige fortfarande är värt epitetet pressfrihetens högborg?

Årets pressfrihetspris till Google-chef

Och på tal om pressfrihet, på tisdag får Wael Ghonim, Googles  marknadschef för Mellanöstern och Nordafrika den svenska sektionen av Reportrar utan gränsers pressfrihetspris för i år. 

Motivering:"För att han med sitt modiga bruk av sociala medier som Facebook och Twitter är en viktig inspiratör för den egyptiska demokratirörelsen."

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".