Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.
Ett avsnitt från Klartext
Fredag 29 april
Fre 29 apr 2011 kl 19:00
Programmet handlar om det här: Idag har det varit ett stort bröllop i Storbritanniens huvudstad London. Det är deras prins William som har gift sig med en kvinna som heter Kate Middleton. Och nu när de... har gift sig så blir Kate Middleton hertiginna av Cambridge. Hon blir alltså inte prinsessa utan hertiginna. Men om hennes man William blir Storbritanniens kung i framtiden så blir hon i så fall drottning. De senaste dagarna har det varit svåra oväder i USA. Fler än 300 personer har dött. Det blåser kraftiga tornado-stormar och vinden har slitit sönder hus och vält omkull bilar. Några svenska forskare har uppfunnit en ny apparat som gör det lättare att hitta HIV-virus. Viruset HIV kan ge den allvarliga sjukdomen aids. Som det är idag kan det ta flera månader innan den som har testat sig för HIV-viruset får vet om han eller hon är smittad eller inte. Men med den här nya apparaten kan man få veta om man är smittad på bara några veckor. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och hans familj blir tvungna att flytta. Hittills har de bott i Sagerska palatset. Det är ett hus där bara den som är statsminister får bo. Men Fredrik Reinfeldt tycker att huset fungerar dåligt. Det är kallt och det droppar vatten från taket och luften känns instängd. Och när dom ska rosta bröd så piper brandlarmet. Därför ska familjen Reinfeldt lämna Sagerska palatset under 6 månader medan huset byggs om och förbättras. I programmet berättar några japaner om hur de har det efter kärnkraftsolyckan som var i Japan. Den här veckan har vi haft flera reportage om kärnkraften i Klartext. För nu har det gått 25 år sedan kärnkraftverket i Tjernobyl exploderade. Samtidigt som en ny kärnkrafts-olycka nyligen inträffade i Fukushima i Japan. Många tusen japaner tvingades flytta bort från kärnkraftverket. Vår reporter Nils Horner har träffat några av de här japanerna.
Programmet tillhör kategorin: Nyheter
Alla avsnitt från programmet Klartext
Funkisprofil sägs ha tafsat Igår kl 18:55(5:00 min)

En person på en organisation för funktionsnedsatta sägs ha gjort sexuella övergrepp. Ratko Mladic döms för krigsbrott i Bosnien. Jakob Nyqvist tycker habiliteringsersättningen höjs för lite.

Tisdagens Klartext handlar om att Hudiksvall har fått priset Årets LSS-kommun för sitt arbete med personer med funktionsnedsättning.

Färdtjänstens chaufför tafsade på Kristina Mån 20 nov kl 18:55(5:00 min)

Chauffören var redan misstänkt för andra sexövergrepp, men fick ändå jobba kvar. Mattias Tarantino vann Funkisfestivalens deltävling i Solna. Skottlossning mitt i trafiken i Bromma.

Oscar fick skadestånd Fre 17 nov kl 18:55(5:00 min)

Skolpersonal tryckte förut ner Oscar i marken och därför får han nu pengar i skadestånd. Skådespelaren och sångaren Rikard Wolff. Barn med diagnoser är bra lekkamrater, enligt föreningen Attention.

Torsdagens Klartext handlar om att en man som heter Kaj Linna ska få pengar i skadestånd av staten för att han suttit oskyldigt dömd i fängelse. Han får fem miljoner, men kan senare få ännu mer.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".