Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Bortglömd barnskalle funnen på museum
Fre 29 apr 2011 kl 13:20
På Evolutionsmuseet i Uppsala har man hittat ett fossilfynd av en liten barnskalle, som har legat bortglömt på museet sedan 1930-1940-talet. Fyndet tillhör den stora samling fossil som togs hit från Kina... på 1920-talet. Men att ingen intresserat sig för det under alla år är en gåta, säger professor Per Ahlberg, eftersom det hittats i samma trakter som Pekingmänniskan.

Kärnkraft har diskuterats flitigt veckan som gått, 25 år efter Tjernobyl. På Vetenskapsradion har vi fördjupat oss i  säkerhetsfrågor och forskning. Vi samtalar här med Gustaf Klarin, som varit i kärnkraftlandet nr 1 i Europa – Frankrike, och Pelle Zettersten, som fokuserat mer på säkerhetshot och mellanlagring.

Varför gör man ibland så konstiga saker när man är trött? Ställer mjölken i frysen, tar med soppåsen till jobbet eller helt enkelt tappar saker och fumlar mer?

Ja, kanske för att man helt enkelt kan vara vaken på utsidan, alltså se helt vaken ut och till och med känna sig vaken, samtidigt som vissa delar av hjärnan har stängt av. Lokal sömn, kallar forskarna det, och så blir det i alla fall hos råttor som har hållits vakna alldeles för länge, har forskarna sett i studien som publicerades i tidskriften Nature i veckan.

Men det är ganska troligt att det också fungerar så hos oss människor som sovit för lite, säger sömnforskaren Jan-Erik Broman, som är chef för sömnutredningsenheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 22 sep kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 15 sep kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 08 sep kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 01 sep kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 25 aug kl 14:03(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".