Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Diagnoserna bakom pillerboomen
Mån 07 sep 2015 kl 12:10
Allen Frances har själv arbetat i åratal med att förfina den psykiatriska diagnosmanualen DSM. Men nu varnar han för överdiagnosticering i spåren av att idag används manualen allt för flitigt och i samspel... med läkemedelsindustrins satsningar.

I USA är det numera tillåtet att i reklam vända sig till allmänheten för att sprida information om symptom, som kan vara tecken på funktionsstörning eller psykisk sjukdom.

Särskilt tydligt är detta på adhd-området, menar Allen Frances, psykiater som tidigare varit chef för amerikanska psykiatrikerförbundets manual DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Han hoppade av det jobbet och var inte med vid framtagandet av den senaste, femte versionen, DSM 5.

– Läkemedelsindustrin använder DSM som hävstång för sin försäljning hävdar Allen Frances. Det leder till överdiagnosticering, och fortsätter det så här trivialiseras psykiatrins begrepp, när snart sagt var och varannan amerikan kan får en psykdiagnos någon gång under sitt liv, menar han.

Vetenskapsradions Per Gustafsson träffade Allen Frances under hans Sverigebesök i våras, och frågade om inte det han beskriver bara är en typisk amerikansk företeelse. Men svaret blev: Ni är bra på att ta över det som kommer från USA.

I programmet möter vi även en av deltagarna i det senaste DSM-arbetet, Andrew Skodol, som också hör till den växande skara psykiatriker i USA som höjer på ögonbrynen inför att så många barn får adhd-diagnosen, och psykiatriforskaren Christian Rück vid Karolinska institutet som kommenterar faran med överdiagnosticering från ett svenskt perspektiv.​

I programmet medverkar Allen Frances, professor emeritus vid Department of Psychiatry and Behavourial Science at Duke University School of Medicine, Andrew Skodol, University of Arizona och Columbia University i New York och Christian Rück som är psykiatriforskare, Karolinska institutet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".