Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sända 2012. Kulturhändelser i det stora och det lilla
Ett avsnitt från P4 Kultur
Hälsar våren med en konstrunda
Sön 24 apr 2011 kl 09:00
Påsk är konstrundetid - tid för att ta sig in i konstnärens hemliga rum och se konst och träffa folk. I veckans P4 Kultur beger vi oss till ett av de äldsta stråken, Skånes östra konstnärsgille och besöker... konstnärerna Maria Hillfon och Johan Thunell på Österlen.

Att vara konstnär är liksom att vara författare, ett många gånger ensamt arbete. Men under konstrundan smäller det plötsligt till och det väller folk in i ateljén eller verkstaden; besökare som förväntar sig att bli guidade bland alla verk och motiv. Annorlunda dagar med en annorlunda social tillvaro.

– Jag lever på en ö i världen här på Högåsa, det är en kulle. Man ser långt och det är en speciell plats, säger Maria Hillfon, som har vant sig vid att öppna sitt hem för besökare i hundratal under konstrundan. Ett slags tradition att hälsa våren välkommen på. Men någon guide vill hon inte vara. Hennes konstverk, oljemålningar och vävar, ska få tala för sig själva och när besökarna kommer sitter hon vid sitt skrivbord i ateljén och betraktar betraktarna.

– Det är som en folkfest, hela våren som kommer, säger hon.

Skulptören Johan Thunell deltar också i konstrundan. Men att ha många ansikten kring sig är knappast något som han är ovan vid. Han arbetar med ansikten i lera - nyllen, som han kallar dem och sammanlagt ska det bli 600 innan han är klar. Inget nylle är det andra likt, och svårt att skiljas från ett extra kärt anlete kan det bli berättar han.

Sammantaget ska nyllena bli pixlar i en bild, som framträden när man ser verket på håll. När P4 Kulturs reporter Karin Arbsjö besöker Johan Thunell i hans verkstad är nyllena fortfarande lerfärgade, men alla har de en egen sinnesstämning. Uttrycker känslor som glädje, förvåning, ilska och trötthet. Mängden av dem ger känslan av att befinna sig i trängseln i en storstad, på tunnelbanan. Men den som vill se dem live redan nu får bege sig till den lugna konstrundeträngseln på Österlen.

Länkar till konstrundor runt om i landet:

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P4 Kultur
P4 Kultur
Sön 10 jun 2012 kl 08:05(20 min)
P4 Kultur
Ons 06 jun 2012 kl 10:03(43 min)
P4 Kultur
Sön 03 jun 2012 kl 08:05(17 min)
P4 Kultur
Sön 27 maj 2012 kl 08:05(19 min)
P4 Kultur
Sön 20 maj 2012 kl 08:05(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".