Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sändas 2012. Kulturmagasin med internationell utblick. Programmet rör sig i gränslandet mellan...
Ett avsnitt från Kulturradion: Kosmo
Påskspecial - Jonathan Safran Foer, Jenny Diski och Syrien
Lör 23 apr 2011 kl 16:03
Om tjugo år kommer vi inte att ställa frågan: varför äter du inte kött, utan varför äter du kött. Det säger succéförfattaren Jonathan Safran Foer. Kosmos Marie Lundström mötte honom i New York redan i... höstas då hans bok ”Eating animals” hade kommit ut i pocket på engelska. Nu har den precis kommit på svenska med titeln ”Äta djur”. “What I don`t know about animals”, så heter den brittiska författaren Jenny Diskis allra senaste bok som kom ut i Storbritannien i november. En idéhistorisk essä som gör en svindlande resa genom människans täta och dominerande förhållande till djuren. Cecilia Blomberg mötte Jenny Diski i hennes hem Cambridge. I höstas tog sig frilansjournalisten Karine Mannerfelt till Damaskus där hon bland annat besökte den nya konstscen som börjat växa fram där. I det slutna landet har de flesta syriska konstnärerna i årtionden levt isolerade från resten av världen. All verklig opposition är förbjuden i landet, men det finns vissa öppningar. Programledare Cecilia Blomberg

Om tjugo år kommer vi inte att ställa frågan: varför äter du inte kött, utan varför äter du kött. Det säger succéförfattaren Jonathan Safran Foer. Han drar paralleller med rökningen som idag ses som avvikande och allt mer tabu. Snart kommer vår syn på vårt köttätande att ifrågasättas på samma sätt. Marie Lundström mötte honom i New York redan i höstas då hans bok Eating animals hade kommit ut i pocket på engelska. Nu har den precis kommit på svenska med titeln Äta djur.

What I don't know about animals, så heter den brittiska författaren Jenny Diskis allra senaste bok som kom ut i Storbritannien i november. En idéhistorisk essä som gör en svindlande resa genom människans täta och dominerande förhållande till djuren. Cecilia Blomberg mötte Jenny Diski i hennes hem Cambridge.

Under den här våren av arabiskt uppror är det också många som väntar på att Syriens president Bashar Al Assad ska avgå. Det hårt kontrollerade landet har gjort det nästan omöjligt för journalister att nu resa in och rapportera därifrån. I höstas tog sig frilansjournalisten Karine Mannerfelt till Damaskus och för Kosmos räkning besökte hon då bland annat den nya konstscen som börjat växa fram där. I det slutna landet har de flesta syriska konstnärerna i årtionden levt isolerade från resten av världen. All verklig opposition är förbjuden i landet, men det finns vissa öppningar - i alla fall när det gäller kontakter med omvärlden - berättade Abir Boukhari för Karine Mannerfelt.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Marie Liljedahl

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturradion: Kosmo
Kulturradion: Kosmo
Ons 31 okt 2012 kl 14:03(44 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 23 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 16 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 09 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 02 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".