Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Sekularismen i vår tid
Fre 22 apr 2011 kl 14:03
Sverige beskrivs ofta som ett av världens mest sekulariserade länder - stämmer det? Människor och tro på långfredagen 2011 temperaturen på sekularismen i vår tid. Vad står vi idag när det gäller samspelet... mellan en sekulär stat och religion, tradition och värderingar? Hur långt kan man driva sekularismen? Kräver ett sekulärt land sekulariserade medborgare? Är Sverige skensekulärt och vad händer med diskussionen om en sekulär stat i revoltens Mellanöstern? Programledaren Tithi Hahn gästas av Lena Andersson, författare, Lars Dencik, professor i socialpsykologi och regissören Farnaz Arbabi. Medverkar gör också Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent, Grace Davie, sociologiprofessor samt idéhistorikern Svante Nordin. Reportrar: Sofia Bagge och Sören Wibeck. Programledare: Tithi Hahn Producent: Åsa Furuhagen Vestergren

Även inom islam finns en diskussion om dynamiken mellan den religiösa och värdsliga makten. Teologiska Rummet från den 3 april 2011 handlar hur man resonerat i den shiitiska traditionen, i väntan på den tolfte imamens återkomst. Ska man hålla sig på avstånd, ska man samarbeta med makthavarna eller ska man rentav försöka ta den världsliga makten i egna händer. 

Medverkande: Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria vid Umeå universitet och David Thurfjell, religionshistoriker vid Södertörns högskola. Producent och programledare Peter Sandberg.

Länk till Filosofiska rummet om Sekularism.

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Hög tid för frikyrkorna att börja bejaka samkönade relationer. Det tycker Jennie Sjöström, förlagschef för bokförlaget Libris. Hösten 2017 har hon gett ut två böcker, som startade en frikyrklig...

Kvinnorna som kommer hem från IS Tor 07 dec kl 14:03(45 min)

Är de offer eller förövare, och hur ska Europa bemöta dem? Det handlar om kvinnor som varit med i islamiska staten i Syrien och Irak och nu återvänder till sina hemländer.

En kraftfull karl som strider för Kristus. En mjuk man som ägnar sig åt relationer. Se där två konkurrerande kristna mansideal. Människor och tro diskuterar kristen manlighet.

Bryr sig Gud om vem jag har sex med? Är Gud emot tillfälliga relationer - i så fall varför? I temaprogrammet om sex och religion delar lyssnarna med sig av sina tankar och erfarenheter.

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".