Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
De borrar djupt ner i jorden för klimatet
Fre 22 apr 2011 kl 13:05
Vi beger oss till Stilla Havet utanför Costa Rica där en grupp forskare har givit sig ut för att borra ett två kilometer djupt hål i havsbottnen. Detta för att bättre förstå sig på hur jorden fungerar... och hur klimatet varierar. Hör också om hur häxjakten fortsätter i Sverige än idag, hur det ser ut i den förbjudna zonen runt det havererade kärnkraftsverket i Tjernobyl, om läkemedelsbiverkningar som en stor anledning till att många läggs in på sjukhus, om Arktis kuster som äts upp av varmare havsvatten, och om kirurger som inte blir stadigare på hand efter några glas.

I Stilla Havet utanför Costa Rica har en grupp forskare givit sig ut för att borra ett två kilometer djupt hål i havsbottnen. De ska ta upp stenmaterial från den djupare liggande delen av jordskorpan för att därigenom få en bättre förståelse för hur jorden fungerar och om hur klimatat varierar.

Borrprovet som beräknas komma upp inom ett par veckor kommer att bli det närmsta någon någonsin har kommit till den heta delen av jordklotet som kallas för manteln.

Många patienter, som läggs in på sjukhus i Sverige gör inte det för att de är sjuka, utan för att de har ätit mediciner och fått biverkningar.

Enligt en studie gjord i Boston skulle detta lätt kunna undvikas med ett enkelt varningssystem. Varningar skulle hindra utskrivning av vissa mediciner särskilt bland äldre.

Kusterna runt Arktis äts snabbt upp av allt varmare havsvatten som drar med sig vattnet och drar ner sediment i det arktiska havet. I snitt en till två meter av stranden försvinner varje år - på sina håll så mycket som 20 meter.

Det visar den första totala sammanställning av läget utmed hela den arktiska kustremsan som presenteras i veckan av Internationella arktiska vetenskapliga kommittén IASC. Det är så enkelt att när permafrosten smälter så blir jorden instabil, säger geokemisten Volker Rachold:

Man blir inte stadigare på handen av ett par järn, inte heller dagen efter, rapporterade Vetenskapsradion om i veckan:

Detta kanske verkar självklart för vissa, och det fick Brunchrapportens Henrik Torehammar att reagera så här, vid ett samtal med Mårten Sager, doktor i vetenskapsteori vid Götebors universitet:

 

Så här i påsktider med olika traditioner som hör påsken till brukar en och annan liten rosenkindad påskkärring komma och knacka på. Och kanske ser vi det just så - rara traditioner knutna till en högtid.

Men enligt folklivsforskaren Ebbe Schön, ligger samma psykologiska och sociala mekanismer som låg bakom forna tiders häxjakt, idag bakom vuxenmobbning, ryktesspridning och syndabockstänkande. Vetenskapsradion Forums Urban Björstadius har träffat Ebbe Schön.

 

Nästa vecka är det 25 år sedan kärnkraftverkhaveriet i Tjernobyl, den 26 april 1986. Vetenskapsradions program Kossornas planet har besökt den förbjudna zonen runt Tjernobyl, och programledaren Lena Nordlund berättar för Veckomagasinet om resan.

 

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 15 sep kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 08 sep kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 01 sep kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 25 aug kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 23 jun kl 14:03(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".