Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2011. Ett odlingsprogram för stadsbor.
Ett avsnitt från Odla med Stadsgrönt
Om det urbana jordbruket
Mån 09 maj 2011 kl 10:35
Idag står vi på ett grönt tak i staden och pratar om att odla för att äta, men också för att kyla staden och ta hand om regnvatten, bland mycket annat. Louise Lundberg, intendent på Augustensborgs Botaniska... Takträdgårdar berättar om hur det fungerar i praktiken och vilka visioner som finns. Augustenborg i Malmö är en slags testzon för hållbar stadsutveckling och folk kommer från när och fjärran för att besöka den. Men det finns fallgropar för takodlande, trädgårdsjournalisten Eva Robild berättar om dem.

Men det finns ganska långtgående planer på storskalig ekologisk närodling i städerna, inte minst på höjden. Vår reporter Åsa Kjellman Erici åkte till Stockholm för att träffa initiativtagarna på företaget Plantagon som arbetar med att ta stora växthus i form av glober (se bild nedan) som ska byggas inne i städerna. Tanken är att man ska så i botten av växthuset och sen flyttar en liten maskin successivt odlingslådorna uppåt längs ett transportband, som skruvar sig mot toppen, där man skördar. Hör reportaget i dagens program.

Efterlysning
Och så vill vi passa på att göra en efterlysning. Om du eller någon du känner ska flytta från huset med den stora tomten till boendet i stan med en liten balkong, och gärna vill ta med din trädgård dit, då söker vi dig. Bor du dessutom i Skåne och vill ha tips på hur man flyttar det stora till det lilla, är det ännu bättre. Mejla oss på stadsgront@sr.se.

När vi ändå är i gång och tipsar, missa inte redaktionens egna odlingsförsök som uppdateras fortlöpande under Våra odlingar här uppe till vänster.

Sköna maj välkommen!

Önskar
Petra Quiding, programledare

 Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Odla med Stadsgrönt
Odla med Stadsgrönt
Mån 29 aug 2011 kl 10:35(25 min)
Odla med Stadsgrönt
Mån 01 aug 2011 kl 10:35(25 min)
Odla med Stadsgrönt
Mån 04 jul 2011 kl 10:35(24 min)
Odla med Stadsgrönt
Mån 06 jun 2011 kl 10:35(24 min)
Odla med Stadsgrönt
Mån 09 maj 2011 kl 10:35(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".