Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sända 2012. Kulturhändelser i det stora och det lilla
Ett avsnitt från P4 Kultur
Med örat vänt mot bruset
Sön 17 apr 2011 kl 09:00
Det finns de som inte kan plugga om de inte lyssnar på musik samtidigt. Som inte kan arbeta vid datorn om inte tv:n eller radion står på och bakgrundsbrusar i rummet. Och så finns det de som knappt kan... koncentrera sig för att suset i ventilationen överröstar de egna tankarna. Men så är det inte för alla. En del tycker att det oregelbundna knäppet från ett trasigt lysrör bara är vackert. Veckans P4 Kultur handlar om brus.

Vad som uppfattas som buller och brus och störande blandningar av ljud, så kallad kakafoni, tycks vara en personlig upplevelse. Detsamma gäller förstås motsatsen - som inte är vad man skulle kunna tro tystnad - utan harmoni. Delfin- och panflöjtsmusik - som är rogivande för vissa, kan upplevas som obehagligt "brus" för andra.

Henrik Rylander är ljudkonstnär och tycker om ljud som uppstår av ett trasigt lysrör eller en snurrande fläkt. Just de ljud som många uppfattar som otroligt retliga och störande. P4 Kulturs Ebbot Lundberg och Henrik Rylander är gamla bandkollegor från tiden då de spelade ihop i Union Carbide Productions. Men då Ebbot gick vidare till Soundtrack of Our Lives traskade Henrik in i ett eget ljudlandskap långt borta från rock- och popvärlden. I veckans program besöker Ebbot Henrik i hans studio och pratar ljud. Eller oljud. För Henriks musik kan enkelt beskrivas som noise. 

I en tid av avskalade restauranger, minimalistiska kök och kliniskt inredda caféer upplever nästan halva befolkningen våra vanligaste ljudmiljöer som ett problem. Ljudet av ekande steg, ringsignaler och kaffemaskiner tar studs mot de kala väggarna och rusar som pilspetsar mot våra öron. Då är det inte konstigt att en landsomfattande kampanj startat för att "Befria Samtalet"...

Och minns du "det vita bruset" - Myrornas krig - på tv? Ett brus som används för att lindra tinnitus ironiskt nog.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P4 Kultur
P4 Kultur
Sön 10 jun 2012 kl 08:05(20 min)
P4 Kultur
Ons 06 jun 2012 kl 10:03(43 min)
P4 Kultur
Sön 03 jun 2012 kl 08:05(17 min)
P4 Kultur
Sön 27 maj 2012 kl 08:05(19 min)
P4 Kultur
Sön 20 maj 2012 kl 08:05(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".