Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sändas 2012. Kulturmagasin med internationell utblick. Programmet rör sig i gränslandet mellan...
Ett avsnitt från Kulturradion: Kosmo
Beirut - om krig, minne och passion
Lör 16 apr 2011 kl 16:03
En stad härjad av krig, en partystad och en huvudstad i ett land vid Medelhavets östra hörn med Israel och Syrien som grannar. Kosmos Anneli Dufva och Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin tog... sig till Beirut för att höra hur det är att leva i en stad fylld av motsättningar och kontraster, där det byggs frenetiskt och där historien är ständigt närvarande genom både spåren och minnet av krigen.

Kosmo har mött konstnären och arkitekten Tony Chakar och konstnären Paola Yacoub som talar om Beirut som stad; förlorad och återuppbyggd och där minnen och förvandling kantas sida vid sida. Och konstnären och aktivisten Pascale Ingea som har startat en förening som motarbetar rivning av historiska byggnader.

Författaren och konstnären Zena El Khalil, som skrivit romanen Beirut jag älskar dig visar sin ateljé allra högst upp i ett högt hus med utsikt över havet och pratar om politik och om sin inte alls självklara roll som kvinna och som drus.

Hur skriver man historia, när ingen är överens om vad som hänt? Och hur går man vidare? Två libanesiska konstnärer, Walid Raad och Rabih Mroué, båda sverigeaktuella formulerar olika former av motstånd mot den sekterism som är inbyggd i det libanesiska samhället. I centrum för deras berättelser står det 15-åriga inbördeskriget och det omöjliga i att förstå och förklara en så djupt absurd företeelse.  Mårten Arndtzén har mött dem båda.

Hör också Akl Awit, poet, professor och kulturredaktör på den största dagstidningen An Nahar om yttrandefrihet och Libanons särställning som demokrati i regionen.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturradion: Kosmo
Kulturradion: Kosmo
Ons 31 okt 2012 kl 14:03(44 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 23 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 16 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 09 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 02 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".