Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Varför drog avkroken Europa ifrån?
Fre 15 apr 2011 kl 13:45
Vår tids stora händelse är österns och söderns återkomst på den ekonomiska scenen, skriver Johan Norberg i OBS Radioessä denna fredag. Upplever vi just nu en kopernikansk revolution, där västvärlden inser... att den inte är universums mitt?

När OBS-redaktionen lägger ut beställningar på radioessäer, brukar vi säga att vi vill att de ska vara tidlösa. Det är förstås en fåfäng förhoppning. Alla tankar som tänks uppstår ur en väv av detaljer och referenser, och det är omöjligt att veta vad som kommer att vara begripligt ens om ett par decennier. Men dagens radioessä handlar om ytterst långsamma processer: hur hela civilisationer förändras. Essäist är Johan Norberg, författare och samhällsdebattör.

När Karl den Store en gång fick en klocka i gåva förstod han inte vad det var. Han fick den klockan av kalifen av Bagdad. Vid denna tid var nämligen arabvärlden vetenskapligt och teknologiskt överlägset, och hämtade och förädlade idéer och grödor från tre kontinenter. Det var araberna som hade kunskapen om astronomi, medicin och teknik och höll liv i den grekiska filosofi som hade fallit i glömska i Europa. 

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
OBS
Tor 17 aug kl 13:04(9:40 min)
OBS
Ons 16 aug kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 15 aug kl 13:04(9:00 min)
OBS
Mån 14 aug kl 13:04(8:37 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".