Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Ringmärkningen fyller 100 år!
Lör 09 apr 2011 kl 21:03
Vart tar våra flyttfåglar vägen på vintern? Åt vilket håll flyger de, och hur långt? Det är frågor som har sysselsatt naturintresserade i århundraden. År 1911 initierade L. A. Jägerskiöld, intendent vid... Göteborgs Naturhistoriska Museum, ringmärkning av fåglar i syfte att försöka lösa flyttfåglarnas gåta. Lördagen den 9 april uppmärksammade Naturmorgon 100-årsjubileet genom att sända direkt från Ringmärkningscentralen vid Riksmuseet i Stockholm, som i dag har hand om all ringmärkning i Sverige. Vi hade också en reporter på plats vid Falsterbo fågelstation, en av landets mest namnkunniga. Har du hittat en fågelring? Kanske ligger den fortfarande kvar i din byrålåda? Hur som helst kan personalen på Ringmärkningscentralen ta reda på mer fakta om fågeln den kom ifrån. Läs av ringen och hör av dig till Naturmorgon, eller ännu hellre rapportera direkt till Våra gäster var Thord Fransson, Lina Jansson och Thomas Wenninger på Riksmuseet och Sophie Ehnbom och Lennart Karlsson i Falsterbo. Dessutom medverkar fotografen och biologen Johan Hammar. Efter tre dagars uppehåll i fågelmärkningen på grund av hård blåst fångade ringmärkarna Arvid Löv och Anderas Wernersson 24 fåglar under Naturmorgons sändning. Järnsparv verkade vara fågeln för dagen, en diskret skönhet i bruna nyanser, väl kamouflerad för att hoppa på marken. Sophie Ehnbom och Lennart Karlsson har bägge märkt fåglar på Falsterbo fågelstation i många år och sett hur tropikflyttande fåglar minskat, medan den brandkronade kungsfågeln som hör hemma på kontinenten flyttat sig norrut och numera häckar i Skåne. Läs mer på http://www.skof.se/fbo/index_s.html-siffror om fångade arter, dagboken och där kan man också följa tornfalksparet som häckar i fyren. Johan Hammars utställning Ringmärkt visas just nu på Konsthallen i Hässleholm, men kommer under våren också att flytta till Malmö, Karlstad och Naturhistoriska i Göteborg - den svenska ringmärkningens vagga.

Ringmärkningen syftar till att vi ska lära oss mer om flyttfåglarnas äventyrliga färder. Viking Olsson berättar om en livslång vänskap som startade i samband med en ringmärkning av en Skräntärna, med en pojke i ett land långt, långt bort.

Lyssna på ett utdrag ur programmet:

Programledare vid Ringmärkningscentralen var Lasse Willén och fältreporter i Falsterbo Lena Näslund.

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.03
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon
Lör 24 jun kl 06:10(97 min)
Lör 17 jun kl 06:10(97 min)
Lör 10 jun kl 06:10(96 min)
Lör 03 jun kl 06:10(97 min)
Lör 27 maj kl 06:10(96 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".