Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.
Ett avsnitt från Klotet
Kan små kärnkraftverk bli en del av energipusslet?
Ons 07 okt 2015 kl 13:35
Kärnkraftsbranschen i västvärlden har problem, bland annat på grund av de höga kostnaderna. I stort sett är det bara Kina och Ryssland som satsar stort på kärnenergi.

Ett sätt att komma bort ifrån de höga investeringskostnaderna kan vara att bygga mindre kärnkraftverk, en utveckling som tagit fart i USA men även på andra håll i världen. Konceptet bygger på att kraftverken ska serieproduceras i moduler för att sen transporteras till de platser där de ska stå. På så sätt hoppas företagen att både byggtiden och den tid det tar att få igenom alla tillstånd kommer bli betydligt kortare än vid stora kärnkraftsbyggen. Än så länge är de flesta projekt bara på planeringsstadiet men det hindrar inte kärnkraftsföretagen från att vädra morgonluft. Klotet frågar sig om de små kärnkraftverken kan bli en viktig del i det globala energipusslet eller om det handlar om en marginell företeelse i enstaka länder? Programledare Marie-Louise Kristola.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Klotet
Klotet
Sön 13 aug kl 18:00(44 min)
Klotet
Sön 06 aug kl 18:00(44 min)
Klotet
Sön 30 jul kl 18:00(44 min)
Klotet
Sön 23 jul kl 18:00(44 min)
Klotet
Sön 16 jul kl 18:00(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".