Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Framtidens medarbetare
Tis 13 okt 2015 kl 10:03
Vad kommer att krävas av oss för att fungera på framtidens arbetsplatser? Ska vi bli produktiva arbetare som ger varandra feedback för att utvecklas och ska vi jobba på kontoret eller hemma?

Veckans Kropp & Själ spanar in i framtidens arbetsliv. Samtidigt som en del företag inför helt fria arbetstider så finns stämpelklockan kvar inom många yrken. Enligt sociologen Roland Paulsen kan de fria arbetstiderna göra det svårt att veta hur mycket man egentligen ska producera, det är medelklassens förbannelse, menar han.

Feeback är ett begrepp som blivit vanligare i arbetslivet, på utbildningsföretaget Hyper Island i Stockholm är feedback vardag för både studenter och anställda. Enligt forskaren Alva Appelgren är viss typ av återkoppling mer hjälpsam, hon har studerat vad som händer i hjärnan på personer som gör ett test och samtidigt blir bedömda, de som fick höra ”du är bra” blev mer stressade och presterade sämre än de som får höra ”du hade rätt”. Resultaten tyder på att beröm påverkar oss människor på olika sätt.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".