Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sändas 2012. Kulturmagasin med internationell utblick. Programmet rör sig i gränslandet mellan...
Ett avsnitt från Kulturradion: Kosmo
Makt och estetik - om fascister, Picasso och Marie Antoinette
Lör 12 mar 2011 kl 16:03
Kosmo handlar om makt och estetik. Mårten Arndtzén har varit på Guggenheimmuseet i Bilbao och sett utställningen "Kaos & Klassicism". Här skildras ett lite bortglömt skede i den moderna konstens historia:... den nyklassicistiska strömning som uppstod mellan de två stora världskrigen. Pablo Picasso gjorde en av 1900-talets mest politiskt laddade målningar med Guernica. Ändå förblev han länge partipolitiskt neutral, men 1944 i Andra Världskrigets slutskede fick han nog av den Gaullistiska yran och gick med i kommunistpartiet. Medlemskapet varade sen livet ut, även om relationen mellan Picasso och partiet var oavbrutet fylld av konflikter, både bistert allvarliga och dråpliga. Om detta handlar utställningen ”Picasso - Fred och Frihet” på Louisiana utanför Köpenhamn, som Karsten Thurfjell besökt. Hedvig Weibull har träffat författaren Antonia Fraser som bland annat skrivit om Marie Antoinette som genom hela livet utnyttjades som en marionett av kungamakten i Versaill. Och så har Maria Edström

Mårten Arndtzén har varit på Guggenheimmuseet i Bilbao och sett utställningen Kaos & Klassicism. Här skildras ett lite bortglömd skede i den moderna konstens historia: den nyklassicistiska strömning som uppstod mellan de två stora världskrigen, perioden 1918-1936. Då övergav många konstnärer de vildsinta experimenten och eftersträvade istället harmoni och klassisk skönhet, vilket även den framväxande fascismen och nazismen vurmade för.

Mellankrigstiden var också en av de politiskt mest polariserade perioderna i modern tid, då i stort sett alla konstnärer och intellektuella tvingades ta ställning i spänningsfältet mellan fascism, socialism och kommunism. Även om Pablo Picasso med Guernica gjorde 1930-talets mest berömda politiskt laddade målning, förhöll han sig partipolitiskt neutral - ända fram till Andra Världskrigets slut, då han fick nog av den Gaullistiska yran och gick med i kommunistpartiet. Medlemskapet varade livet ut, även om relationen mellan Picasso och partiet var oavbrutet fylld av konflikter, både bistert allvarliga och dråpliga. Om detta handlar utställningen Picasso - Fred och FrihetLouisiana utanför Köpenhamn, som Karsten Thurfjell besökt.

Hedvig Weibull har träffat författaren Antonia Fraser. Ett sätt att presentera Lady Antonia Fraser är som överklasskvinnan som gifte sig med arbetarklassmannen och dramatikern Harold Pinter. Men Antonia Fraser är även en hyllad historiker med särskild talang för biografier. Hon har skrivit flera historiska romaner, bland annat om Marie Antoinette, en bok som senare kom att ligga till grund för Sofia Coppolas film om den franska drottningen. Marie Antoinette har fått personifiera tidens extravagans och vidlyftighet, men den yttre kontrollen av henne i själva verket total, från det att hon utsågs till Frankrikes kronprinsessa.

Och så har Maria Edström funderat kring nobelpristagaren, författaren och dramatikern Elfriede Jelineks maktdemonterande estetik.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Marie Liljedahl

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturradion: Kosmo
Kulturradion: Kosmo
Ons 31 okt 2012 kl 14:03(44 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 23 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 16 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 09 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 02 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".