Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Vredens dag i Saudi Arabien
Fre 11 mar 2011 kl 14:03
Nu samlar sig även oppositionen i Saudi Arabien och har utnämnt fredag den 11 mars till en Vredes dag. Regimen manar till dialog och de får stöd av religiösa ledare som menar att revolten bryter mot islamiska... lagar. En grupp som redan gått ut på gatorna är de saudier som tillhör den shiamuslimska minoriteten och frågan är vilken roll de kan komma att få i de förväntade demonstrationerna?

Fler och fler diakoner och lekmän inom Svenska kyrkan ansluter sig nu till det så kallade påskuppropet mot utförsäkringar. Flera biskopar har också direkt eller indirekt stött de olika lokala uppropen men frågan är om det ligger i kyrkans uppdrag att begära en förändring av sjukförsäkringssystemet?

I Frankrike har debatten om islam återigen blossat upp efter att president Nicolas Sarkozy och hans parti UMP har bestämt att islams roll i det franska samhället ska bli föremål för en nationell diskussion i början av april. Utspelet har kritiserats för att spela Marine Le Pen och hennes Front National i händerna och kritiken kommer också från Sarkozys egna led.

I USA finns det flera olika religiösa grupper som håller benhårt på sina traditioner - amishfolket med sina ålderdomliga seder och de ortodoxa judarna till exempel. Mer okända är de tiotusentals ryssar, som är klädda som på den ryska landsbygden för hundra år och pratar en ålderdomlig ryska - trots att de flesta aldrig satt sin fot i Ryssland. De kallas för gammaltroende eller oldbelievers och de håller fast vid den kristna lära som gällde före år 1652. Frilansreportern Agneta Gustavsson har besökt en församling i Oregon.

Utrikeskrönikan kommer från Caroline Salzinger i Berlin och handlar om politiska rallarsvingar på Askonsdagen och hur frågan om islams roll i Tyskland återigen tagits upp av politiker.

Också i USA har islam debatterats i veckan. En republikans kongressledamot har föreslagit en speciell hearing om "homebound terrorism", det vill säga radikalisering av amerikanska muslimer. Reaktionerna har varit känslosamma och kritiker talar om att det börjar likna MC Carthy eran på 50 talet. Ginna Lindberg, Sveriges Radios korrespondent i Washington rapporterar.

I januari möttes vi av glädjescener från folkomröstningen i Sudan där 98 procent röstade för en delning av landet och en egen stat. Det var ett historiskt val i ett land som i decennier präglats av blodigt inbördeskrig. Men de senaste veckorna har det kommit rapporter om stridigheter i områdena Jonglei och Abyei med många döda FN har i nuläget 10 000 soldater på plats i södra Sudan. Mitt i det instabila tillståndet finns ändå människor som är redo att påbörja det långa arbetet med att bygga upp ett självständigt Sydsudan. En av dem är pastor Isaiah Dau som intervjuvas av Sofia Bagge.

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro
Människor och tro
Tor 21 sep kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 14 sep kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 07 sep kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 31 aug kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 24 aug kl 14:03(44 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".