Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Behövs en tvär vänstergir eller inte
Ons 09 mar 2011 kl 14:00
Hvad vill socialdemokraterna? August Palms hundratrettio år gamla fråga var retorisk på den tiden han ställde den; men idag är den i allra högsta grad konkret. Två veckor till socialdemokraternas extrakongress... här i Sverige och under diskussionerna om vem som ska bli ny partiledare, ligger en underström av större frågor om vad socialdemokrati är; vad den har varit, och vad den kan komma att bli. I dagens Obs ska vi höra ytterligare två röster om socialdemokratins framtid.

Först; Daniel Suhonen, chefredaktör för SSU:s tidskrift Tvärdrag, som menar att även om industriepoken gått i graven, så finns det en idékonflikt kvar som är i allra högsta grad levande: den mellan solidaritet, och konkurrens.

Karin Olsson, kulturchef på Expressen, hävdar däremot att det var länge sedan socialdemokraterna krängde av sig arbetaroverallen – redan på 60-talet började de istället för arbetare att tala om ”löntagare” för att fånga upp de allt fler småborgliga tjänstemän som levde gott i egnahemsvillan. Därför, menar Olsson, är socialdemokratiska skribenter som Daniel Suhonen fel ute när de propagerar för en tvär vänstergir. Åtminstone om de vill ha den breda socialdemokratin åter.

Programledare: Fredrik Pålsson  fredrik.palsson@sr.se
Producent: Pernilla Ståhl  pernilla.stahl@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Tor 17 aug kl 13:04(9:40 min)
OBS
Ons 16 aug kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 15 aug kl 13:04(9:00 min)
OBS
Mån 14 aug kl 13:04(8:37 min)
OBS
Tor 10 aug kl 13:04(11 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".