Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
När barnet inte äter
Tis 20 okt 2015 kl 10:03
För många föräldrar är maten en kamp som kan pågå i timmar. Hur kan man få sitt barn att vilja äta och vilken mat är lämplig att börja med?

På en förskola i Stockholm är kocken Sam i full gång med lunchen. Emil och Ellinor, båda fem år, har fått vara med och bestämma veckans lunchmeny. Emil har önskat pannkaka och Ellinor blodpudding. De tycker inte om när föräldrarna tjatar, utan vill bestämma själva när det ska äta.

Logopeden Kajsa Lamm Laurin har många års erfarenhet av barn som matvägrar, det gäller att skapa rutiner och struktur kring ätandet och att som vuxen försöka behålla lugnet för att skapa en bra situation vid måltiden. Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm är aktuell med boken ”Smakäventyret”, om barnet ska lära sig att tycka om grönsaker och fisk gäller det att börja tidigt menar hon.

Lyssnarna kan ringa in till det direktsända programmet och ställa frågor kring barns ätande, telefonnummer: 08 215 216.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".