Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Södra Afrika: stora män och brist på mat
Ons 02 mar 2011 kl 14:00
I södra Afrika har flera oppositionspartier spruckit under senare tid. Vad beror det på, och vad kan det leda till? Obs besöker också Lesotho - där matbristen är stor.

I Obs följer vi frilansjournalisten Görrel Espelund på hennes bilresa, från Kapstaden i Sydafrika, till Nordkap i Norge. Idag är det dags för andra anhalten: det lilla, fattiga bergslandet Lesotho som ligger insprängt i Sydafrika. 

I Sydafrika och Zimbabwe har flera viktiga oppositionspartier splittrats på senare tid. Det är en oroande trend, menar Tor Billgren i Obs, där han reder ut orsaker och konsekvenser. Tor Billgren menar att en anledning är att det ofta är personer – The Big Man - som står i centrum för den mansdominerade politiken i södra Afrika, inte idéer och ideologi.

Programledare: Fredrik Pålsson  fredrik.palsson@sr.se
Producent: Pernilla Ståhl  pernilla.stahl@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".