Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Läxa: Rör på dig!
Tis 22 feb 2011 kl 10:03
Många barn rör sig för lite och äter för dåligt. För de mest inaktiva barnen har det visat sig vara fritiden som är den största boven i dramat. I skolan serveras näringsriktig mat och barnen rör på sig... både på raster och lektioner. Det är i stället när barnen kommer hem som de sjunker ner framför teven med chipspåsen. För att bryta mönstret har man startat ett forskningsprojekt som går ut på att involvera föräldrarna i hälsoarbetet. Sexåriga Robin på en skola i Nacka i Stockholm får i hemläxa att röra på sig, det blir en tur till ishallen för hela familjen. Dessutom handlar det om hur köldkänsliga olika personer är. I Luleå mäter man hur snabbt händerna kyls ner i kyla. Med hjälp av den kunskapen kan man sedan skräddarsy kläder och handskar för den som ska vistas i kalla temperaturer. För en brevbärare som tar i en brevlåda i -30 grader till exempel dröjer det bara nio sekunder innan han får en ytlig kylskada. Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Han kallas den främste friidrottaren genom tiderna. Om psyket och de fysiska förutsättningarna som krävs för att bli världens bästa sprinter.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".