Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Vad vill Socialdemokraterna?
Mån 28 feb 2011 kl 14:00

Obs inleder idag en ny serie, med olika perspektiv på socialdemokratins framtid. Från att ha varit statsbärande i Sverige är socialdemokraterna idag ett parti bland alla andra; en förändring som går igen också i andra länder där socialdemokratin har varit stark.

I serien kommer vi att höra svenska debattörer både från vänster och höger ge sin syn på socialdemokratins framtid. Vi kommer också att höra utblickar på vad som har hänt och kan komma att hände med socialdemokratin i andra delar av världen – från Frankrike till Latinamerika.

I det första programmet ger socialdemokratiska Dalademokratens chefredaktör Göran Greider sin syn på socialdemokratin. Greider menar att socialdemokraterna tappat bort sin vision av att samhällets vinnare och förlorare är, och måste vara, förbundna med varandra. Det är inte förnyelse socialdemokratin behöver, utan en vitalisering, säger Greider.

Vi hör också Ingmarie Froman berätta om det trauma som socialdemokratin i Frankrike upplevde, när dåvarande partiledaren Lionel Jospin år 2002 förlorade i presidentvalet mot Jean-Marie Le Pen: ett trauma som socialdemokraterna fortfarande försöker hämta sig från.

Länk: Ett stenkast från radion i Malmö finns, inklämt mellan ett privat apotek och en inredningsbutik, en trappuppgång: den är visserligen låst, men om man lyckas ta sig in hittar man där en relief av skräddaren August Palm. Här låg en gång Hotell Stockholm där August Palm, en novemberdag för etthundratrettio år sedan, höll det föredrag där han introducerade de tyska idéerna om socialdemokratin i Sverige.
 kallade han föredraget, 20 öre kostade inträdet och många av stadens borgare rapporteras ha begivit sig till Hotell Stockholm för att lyssna på vad denna frilansande agitator hade att säga.

Programledare: Fredrik Pålsson  fredrik.palsson@sr.se
Producent: Pernilla Ståhl  pernilla.stahl@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Tor 17 aug kl 13:04(9:40 min)
OBS
Ons 16 aug kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 15 aug kl 13:04(9:00 min)
OBS
Mån 14 aug kl 13:04(8:37 min)
OBS
Tor 10 aug kl 13:04(11 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".