Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sända 2012. Kulturhändelser i det stora och det lilla
Ett avsnitt från P4 Kultur
På lidelsefull tur in i den svenska själen
Sön 27 feb 2011 kl 09:00
Passion, livsfilosofi - två parellella spår via naturen in i den svenska själen. P4 Kultur handlar den här veckan om skidåkning som lidelse. Guld-Martin Lundström spände på sig skidpjäxorna som sjuåring... redan på 20-talet och har behållit dem på sen dess. En annan man vars hjärta slagit i takt med skidstavarnas fasta tag är Sverker Sörlin, som i sin bok Kroppens geni filosoferar kring hur snabbt man egentligen kan åka och hur det kommer sig att några blir så otroligt framgångsrika i skidspåret.

Martin Lundström tävlade under en tid då 35 minusgrader inte var anledning nog att ställa in tävlingar. Han har OS-guld, VM-guld, SM-guld och ett flertal veteranmedaljer. Ja, Guld-Martin Lundström har nog fler medaljer än han kan räkna till. Nu har han hunnit fylla 92 år, och ändå är han ute i spåret nästan varje dag.

Guld-Martin är långt ifrån ensam om att ha ett passionerat förhållande till skidåkningen. Den andra riktigt kalla och snörika vintern på raken har fått allt fler att upptäcka tjusningen med att spänna på sig laggen och ge sig ut i vinterlandskapet. Motion och meditation i ett.

Men helt visst även blod, svett och tårar för dem som ger allt för att bli snabbast och bäst och som gjort skidåkningen till en vetenskap och konstform. Skidåkaren, författaren och professorn Sverker Sörlin kom ut med boken Kroppens geni - Marit, Petter och skidåkning som lidelse, i början av året. Ett slags självbiografi i vilken han skriver om träningens idéhistoria och skidåkningens filosofi. Här undersöker han vad det är som gör att en del skidåkare blir så framgångsrika och snabba i spåret.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P4 Kultur
P4 Kultur
Sön 10 jun 2012 kl 08:05(20 min)
P4 Kultur
Ons 06 jun 2012 kl 10:03(43 min)
P4 Kultur
Sön 03 jun 2012 kl 08:05(17 min)
P4 Kultur
Sön 27 maj 2012 kl 08:05(19 min)
P4 Kultur
Sön 20 maj 2012 kl 08:05(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".