Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Politiker i Sotenäs: Skolavslutningen ska firas i kyrkan
Fre 25 feb 2011 kl 17:00
I Sotenäs har politikerna kört över rektorerna och bestämt att skolavslutningarna måste firas i kyrkan de kommande fem åren. Kan kyrkliga skolavslutningar krocka med principen om icke-konfessionell skola... och vem äger egentligen frågan om var skolavslutningen ska hållas?

Ny statistik visar att kyrkorna i USA tappar medlemmar och allt fler unga amerikaner säger att de inte tillhör någon församling alls. Men med den entrepreneurs-anda som råder i USA tror experter att en ny och mer alternativ kyrkorörelse håller på att växa fram. Petra Socolovsky besöker en alternativ kristen grupp som håller sin söndagsgudstjänst på ett fik i Washington.

Människor och tro följer händelseutvecklingen i Libyen. Sören Wibeck analyserar islamisternas möjligheter i Libyen och berättar om hur Muammar Khadaffi använt sin egen islamiska ideologi för att styra landet.

Den katolska kyrkans kris är så djup att något måste göras snabbt. Det skriver över 260 katolska teologer, de flesta tyska, i ett upprop med krav på reformer. Inte minst vad gäller celibatet, kvinnliga präster och synen på homosexualitet. Dessa frågor diskuteras livligt i den teologiska världen, men kyrkan rör sig inte, säger talesmannen, professor Gerhard Kruip vid universitetet i Mainz, som ser paralleller mellan uppropet och revolutionen i den arabiska världen:

- Människor har tappat rädslan och börjat prata och protestera. Auktoritära regimer, dit också kyrkan räknas, fungerar bara om människor är rädda. Kyrkan har inga vapen för repression som en stat, men i ett modernt samhälle kan människor lämna kyrkan. De som är kritiska och som kan driva på reformer försvinner, vilket är katastrofalt, säger Gerhard Kruip i Människor och tro. Journalisten och Vatikanspecialisten John L. Allen analyserar vad uppropet kan få för betydelse.

Länk till de katolska teologernas upprop:

För en vecka sedan, vid fredagsbönen, framträdde för första gången på 30 år den muslimske globale ledaren Yusuf al-Qaradawi på Tahrirtorget i Kairo. Al-Qaradawi som har ett förlutet i egyptiska Muslimska brödraskapet hyllade revolutionen och gav den en religiös betydelse samtidigt som han manade till sammanhållning mellan Egyptens muslimer och kristna. Paul Katsivelis vid Stockholms universitet analyserar al-Qaradawis symboliska framträdande.

Utrikeskrönikan är signerat Hanna Sahlberg och kommer från Kina.

Programledare: Åsa F Vestergren

Producent: Anneli Rådestad

anneli.radestad@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro
Människor och tro
Fre 11 aug kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 04 aug kl 15:04(44 min)
Människor och tro
Fre 28 jul kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 21 jul kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 14 jul kl 15:04(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".